en
en
Żurek
Składniki
  • 1 zakwas na żurek (0,5l)
  • 1 zakwas na barszcz biały (0,5l)
  • 3l wody
  • 2 laski aromatycznej kiełbasy
  • 4 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 15-20dag boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz czarny mielony i w ziarenkach
  • majeranek

 

Dodatki:

  • jajka
  • ziemniaki
  • twaróg
  • białe pieczywo
Przygotowanie

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Gotuję je w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzam.

 

Jajka gotuję na twardo lub półtwardo. Ugotowane jajka schładzam w lodowatej wodzie i obieram z łupki.

 

Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę.

 

Cebule obieram z łupki. Jedną cebulę zostawiam w całości, a połówkę drugiej drobno siekam.

 

Do dużego garnka nalewam zimną wodę (ok. 3 – 3,5 litra), dodaję jedną cebulę w całości, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do tego dodaję 2 ząbki czosnku przekrojone na pół i 2 łyżeczki soli. Garnek z wywarem podgrzewam aż do zagotowania wody.

 

Boczek kroję wzdłuż w cienkie plastry, a następnie w poprzek, aby powstały małe cienkie plasterki. Przesypuję je na patelnię i smażę mieszając od czasu do czasu. Kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaję posiekaną cebulę i jeden ząbek pokrojonego czosnku. Smażę całość, mieszając tak aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Kiedy cebula się zeszkli i lekko skarmelizuje, wyłączam grzanie.

 

Kiedy wywar się zagotuje, zmniejszam grzanie i gotuję go jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie mocno potrząsam każdą butelką z zakwasem i wlewam jej zawartość do wywaru, cały czas mieszając. Dodaję zeszkloną cebulę z boczkiem oraz majeranek i mieszam całość. Czekam aż żur jeszcze raz się zagotuję i jeśli tylko zabulgota to wyłączam grzanie. Osobiście lubię kwaśny żur, więc często zaostrzam go w tym momencie jeszcze czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

 

Do miseczki nalewam gorący żur, dodaję ugotowane ziemniaczki i jajko pokrojone na ćwiartki. Całość oprószam jeszcze majerankiem i serwuję z białym pieczywem.

Słówko od Parmigiany

Jako dziecko często jadłam żurek jeszcze z dodatkiem twarogu.

 

W wersji odświętnej gotuję żurek z dodatkiem czapek borowików lub z dodatkiem tartego chrzanu.

 

Na Podkarpaciu, skąd pochodzę, jada się czasem żurek na śniadanie.