- 1kg papryki czerwonej słodkiej
- 1,5l bulionu warzywnego
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- chleb do grzanek
- boczek wędzony
- rozmaryn lub natka pietruszki
Najpierw nastawiam garnek z wodą i warzywami na bulion. Sprawdź przepis Bulion warzywny ze skórą parmezanową.
Paprykę myję, odszypułkowuję, kroję w ćwiartki i wkładam do naczynia żaroodpornego. Polewam oliwą i posypuję solą, a na koniec dorzucam pokrojone ząbki czosnku. Naczynie zamykam pokrywką i piekę w piekarniku. Upieczoną paprykę obieram ze skórki i blenduję wraz z upieczonym czosnkiem. Zblendowaną paprykę łączę z odcedzonym bulionem warzywnym i doprawiam do smaku solą.
Na rozgrzanej patelni kładę cienko pokrojony boczek i czekam aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Na wytopionym tłuszczu z boczku smażę grzanki (ja tu dodaję jeszcze mój ulubiony rozmaryn).
Gorącą zupę nalewam do miseczki i na środek wrzucam grzanki z czipsami z boczku.
W wersji na ostro możesz doprawić zupę ostrą papryką węgierską w proszku.