en
en
Zupa paprykowa z grzankami i czipsami z boczku
Składniki
  • 1kg papryki czerwonej słodkiej
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • chleb do grzanek
  • boczek wędzony
  • rozmaryn lub natka pietruszki
Przygotowanie

Najpierw nastawiam garnek z wodą i warzywami na bulion. Sprawdź przepis Bulion warzywny ze skórą parmezanową.

 

Paprykę myję, odszypułkowuję, kroję w ćwiartki i wkładam do naczynia żaroodpornego. Polewam oliwą i posypuję solą, a na koniec dorzucam pokrojone ząbki czosnku. Naczynie zamykam pokrywką i piekę w piekarniku. Upieczoną paprykę obieram ze skórki i blenduję wraz z upieczonym czosnkiem. Zblendowaną paprykę łączę z odcedzonym bulionem warzywnym i doprawiam do smaku solą.

 

Na rozgrzanej patelni kładę cienko pokrojony boczek i czekam aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Na wytopionym tłuszczu z boczku smażę grzanki (ja tu dodaję jeszcze mój ulubiony rozmaryn).

 

Gorącą zupę nalewam do miseczki i na środek wrzucam grzanki z czipsami z boczku.

Słówko od Parmigiany

W wersji na ostro możesz doprawić zupę ostrą papryką węgierską w proszku.