en
Zupa ogórkowa
Składniki
- 20dag żeberek
- 1 pęczek koperku
- 2 nieduże marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- pół selera
- 1 cebula
- 1 -2 ząbki czosnku
- 2-3 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- kminek
- 1 litrowy słoik ogórków kiszonych
- śmietana 18%
- ugotowane ziemniaczki
Przygotowanie
Najpierw nastawiam wywar na zupę, czyli umyte żeberka oraz obraną cebulę w całości i czosnek zagotowuję w osolonej wodzie z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Jak woda się zagotuje to zmniejszam grzanie i przez pół godziny pozwalam się gotować mięsu na wolnym ogniu.
Następnie dodaje pokrojone warzywa, przy czym jedną marchewkę ścieram na tarce na grubym oczku. Pozwalam się gotować warzywom przez 20 min lub do pół – miękkości i dodaję ogórki kiszone, starte na tarce na grubym oczku i posiekany świeży koperek. Gotuję całość aż ogórki trochę zmiękną. Następnie dolewam wodę z ogórków, trochę kminku oraz sól i pieprz do smaku.
Bardzo często zabielam zupę ogórkową śmietaną i podaję z ugotowanymi w kostkę ziemniaczkami