en
en
Zupa grochowa
Składniki
  • 20 dag żeberek wieprzowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 400g grochu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • natka pietruszki
  • 1/4 kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 6 ziemniaków
Przygotowanie

Do dużego garnka nalewam wodę (ok. 3l) , dodaję żeberka, jedną obraną cebulę (w całości), ziele angielskie, listki laurowe, ząbek czosnku i sól. Garnek nastawiam na mocne grzanie. Po zagotowaniu się wody zmniejszam gaz i gotuję całość przez 40 minut.

 

W tym czasie obieram resztę warzyw i kroję je.

 

Obieram również ziemniaki, kroję je w kostkę i gotuję w osobnym garnku w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam je i odstawiam.

 

Natkę pietruszki płuczę zimną wodą i mocno siekam.

 

Boczek kroję na cienkie plasterki, a później na małe kwadraciki i wsypuję je na patelnię. Kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaję mocno posiekaną cebulę i smażę ją na wytopionym tłuszczu wraz z boczkiem i jednym ząbkiem czosnku. Kiedy cebula się lekko zeszkli, wyłączam grzanie i odstawiam patelnię na bok.

 

Do garnka z wywarem dodaję teraz pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, kapusta), a następnie wsypuję groch i gotuję całość na średnim grzaniu, aż warzywa i groch zmiękną.

 

Kiedy warzywa i groch są już ugotowane to wyciągam żeberka, cebulę, kapustę, ziele angielskie i listki laurowe i za pomocą blendera miksuję pozostałe warzywa z grochem. Tak powstaje krem, do którego dodaję zesmażoną cebulkę z boczkiem. Następnie ponownie zagotowuję całość, dodaję dużo majeranku i gotową zupę nalewam do talerza. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami i dekoruję natką pietruszki.

Słówko od Parmigiany

Możesz nie miksować zupy lub zmiksować tylko jej część, lub też tylko sam groch – w zależności jak lubisz.

 

Do zupy czasem dodaję też łyżeczkę kminku.