- 20 dag żeberek wieprzowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- sól
- pieprz
- majeranek
- 400g grochu
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- natka pietruszki
- 1/4 kapusty
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag boczku wędzonego
- 6 ziemniaków
Do dużego garnka nalewam wodę (ok. 3l) , dodaję żeberka, jedną obraną cebulę (w całości), ziele angielskie, listki laurowe, ząbek czosnku i sól. Garnek nastawiam na mocne grzanie. Po zagotowaniu się wody zmniejszam gaz i gotuję całość przez 40 minut.
W tym czasie obieram resztę warzyw i kroję je.
Obieram również ziemniaki, kroję je w kostkę i gotuję w osobnym garnku w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam je i odstawiam.
Natkę pietruszki płuczę zimną wodą i mocno siekam.
Boczek kroję na cienkie plasterki, a później na małe kwadraciki i wsypuję je na patelnię. Kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaję mocno posiekaną cebulę i smażę ją na wytopionym tłuszczu wraz z boczkiem i jednym ząbkiem czosnku. Kiedy cebula się lekko zeszkli, wyłączam grzanie i odstawiam patelnię na bok.
Do garnka z wywarem dodaję teraz pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, kapusta), a następnie wsypuję groch i gotuję całość na średnim grzaniu, aż warzywa i groch zmiękną.
Kiedy warzywa i groch są już ugotowane to wyciągam żeberka, cebulę, kapustę, ziele angielskie i listki laurowe i za pomocą blendera miksuję pozostałe warzywa z grochem. Tak powstaje krem, do którego dodaję zesmażoną cebulkę z boczkiem. Następnie ponownie zagotowuję całość, dodaję dużo majeranku i gotową zupę nalewam do talerza. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami i dekoruję natką pietruszki.
Możesz nie miksować zupy lub zmiksować tylko jej część, lub też tylko sam groch – w zależności jak lubisz.
Do zupy czasem dodaję też łyżeczkę kminku.