- 500g fasoli Piękny Jaś
- 500g żeberek wieprzowych
- 250g wędzonego boczku
- 1/2 pęczka włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kapusta)
- ziele angielskie, listek laurowy (3-4),
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku,
- 3 – 4 ziemniaki
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kminku
Dzień wcześniej fasolę wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (tak centymetr ponad ziarno) i zostawiam na noc.
Następnego dnia odcedzam fasolę. Do dużego garnka wkładam pokrojone na paski żeberka, zalewam wodą, dodaję fasolę, ziele angielskie, listek laurowy i łyżeczkę soli. Jak woda się zagotuje i pojawią się szumowiny to zmniejszam ogień i gotuję przez ok. godzinę. Następnie dokładam selera, cebulę, pietruszkę i kapustę w dużych kawałkach, żeby potem można było je łatwo wyciągnąć po ugotowaniu. Kolejno dodaję startą na grubym oczku marchewkę i gotuję aż warzywa zmiękną.
Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, żeby wytopił się tłuszcz. Następnie dodaję poszatkowaną cebulkę i zesmażam wraz z boczkiem na złoty kolor. Tak zarumienioną cebulę i boczek dokładam do zupy. Na koniec dodaję ząbek lub dwa czosnku, mieszam, doprawiam majerankiem i kminkiem.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę gotuję osobno w osolonej wodzie, a następnie dodaję do zupy.