en
en
Ziemniaki opiekane z salsiccią i rozmarynem
Składniki
  • 1kg ziemniaków
  • 4 długie włoskie salsiccie
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól
  • olej rzepakowy
  • 4 ząbki czosnku w łupinach
Przygotowanie

Piekarnik z grzaniem od góry z funkcją grilla nastawiam na 240 stopni.

 

Dno naczynia żaroodpornego polewam olejem rzepakowym.

 

Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pokrojone ziemniaki przesypuję do naczynia, solę i polewam olejem. Teraz obiema rękami mieszam dokładnie ziemniaki w naczyniu, aby dobrze obtoczyły się w soli i oleju.

 

Ząbki czosnku miażdżę lekko płaską częścią noża i dokładam do ziemniaków.

 

Na koniec dokładam gałązki rozmarynu i wkładam naczynie do nagrzanego piekarnika na górną półkę.

 

Po 10-15 minutach przewracam ziemniaki szpatułką, aby równomiernie się opiekały.

 

W czasie kiedy ziemniaki są w piekarniku kroję je salsiccię w kilku centymetrowe kawałki i lekko nakłuwam skórkę nożem. Dokładam pokrojoną salsiccię na ziemniaki, które są już lekko podpieczone i piekę całość, aż wszystko się odpowiednio zarumieni.

 

Gotowe danie wykładam z piekarnika, dekoruję jeszcze świeżym rozmarynem i serwuję.

 

Słówko od Parmigiany

Tu na zdjęciu danie z młodymi ziemniakami.