- 1kg ziemniaków
- 4 długie włoskie salsiccie
- 4 gałązki rozmarynu
- sól
- olej rzepakowy
- 4 ząbki czosnku w łupinach
Piekarnik z grzaniem od góry z funkcją grilla nastawiam na 240 stopni.
Dno naczynia żaroodpornego polewam olejem rzepakowym.
Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pokrojone ziemniaki przesypuję do naczynia, solę i polewam olejem. Teraz obiema rękami mieszam dokładnie ziemniaki w naczyniu, aby dobrze obtoczyły się w soli i oleju.
Ząbki czosnku miażdżę lekko płaską częścią noża i dokładam do ziemniaków.
Na koniec dokładam gałązki rozmarynu i wkładam naczynie do nagrzanego piekarnika na górną półkę.
Po 10-15 minutach przewracam ziemniaki szpatułką, aby równomiernie się opiekały.
W czasie kiedy ziemniaki są w piekarniku kroję je salsiccię w kilku centymetrowe kawałki i lekko nakłuwam skórkę nożem. Dokładam pokrojoną salsiccię na ziemniaki, które są już lekko podpieczone i piekę całość, aż wszystko się odpowiednio zarumieni.
Gotowe danie wykładam z piekarnika, dekoruję jeszcze świeżym rozmarynem i serwuję.
Tu na zdjęciu danie z młodymi ziemniakami.