en
en
Zielona fasolka szparagowa z bułką tartą i koperkiem
Składniki
  • zielona fasolka szparagowa
  • woda
  • sól
  • 100g bułki tartej
  • 100g masła
  • koperek
Przygotowanie

Fasolkę płuczę pod zimną wodą i odłamuję ogonki.

 

Następnie gotuję ją krótko w osolonej wodzie, do momentu, kiedy będzie nadal chrupiąca i nie straci żywego zielonego koloru.

 

Koperek płuczę pod zimną wodą i drobno kroję na tacce.

 

Na patelni rozgrzewam masło i wsypuję bułkę tartą. Mieszam drewnianą łyżką do połączenia się tych dwóch składników w kruszonkę. Na koniec dodaję posiekany koperek.

 

Ugotowaną fasolkę odcedzam z wody i układam na talerzu. Następnie posypuję ją przygotowaną bułką tartą i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Moje dzieci najbardziej lubią taką właśnie wersję.

 

Dla siebie i męża smażę dodatkowo jajko sadzone.