en
en
Wolna Amerykanka z jabłkiem, gruszką i cynamonem
Składniki
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 winne jabłka (np. szara reneta)
  • 2 polskie gruszki
Przygotowanie

Zanim przystąpię do robienia ciasta, myję owoce i nastawiam piekarnik na 160 stopni.

 

Całe jajka ubijam mikserem z cukrem dość długo, żeby powstała masa o konsystencji zbliżonej do budyniu. Następnie dodaję olej i miksuję całość, dosypuję mąkę wraz z sodą i na bardzo małych obrotach łączę z masą tak, żeby nie było grudek. Teraz dodaję kakao i cynamon. Następnie ścieram na drobnym oczku do całe jabłko wraz ze skórką i dodaję do masy.

 

Na koniec dodaję obrane ze skórki gruszki i drugie jabłko, niedbale pokrojone w kostkę.

 

Całość mieszam krótko i przelewam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piekę z termoobiegiem na dolnej półce nie dłużej jak 40 minut.

 

Gotowe ciasto wykładam z piekarnika, odkładam do przestygnięcia. Ciasto kroję w kwadraty i dekoruję miętą.

 

Słówko od Parmigiany

Proporcje na blaszkę o wymiarach 25/30/6cm.

 

Ja bardzo często dodaję jeszcze tabliczkę pokruszonej białej czekolady do ciasta.