- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 winne jabłka (np. szara reneta)
- 2 polskie gruszki
Zanim przystąpię do robienia ciasta, myję owoce i nastawiam piekarnik na 160 stopni.
Całe jajka ubijam mikserem z cukrem dość długo, żeby powstała masa o konsystencji zbliżonej do budyniu. Następnie dodaję olej i miksuję całość, dosypuję mąkę wraz z sodą i na bardzo małych obrotach łączę z masą tak, żeby nie było grudek. Teraz dodaję kakao i cynamon. Następnie ścieram na drobnym oczku do całe jabłko wraz ze skórką i dodaję do masy.
Na koniec dodaję obrane ze skórki gruszki i drugie jabłko, niedbale pokrojone w kostkę.
Całość mieszam krótko i przelewam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piekę z termoobiegiem na dolnej półce nie dłużej jak 40 minut.
Gotowe ciasto wykładam z piekarnika, odkładam do przestygnięcia. Ciasto kroję w kwadraty i dekoruję miętą.
Proporcje na blaszkę o wymiarach 25/30/6cm.
Ja bardzo często dodaję jeszcze tabliczkę pokruszonej białej czekolady do ciasta.