en
en
Wolna Amerykanka z borówkami, jeżynami i białą czekoladą
Składniki
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 100g borówek amerykańskich
  • 100g jeżyn
  • 200g białej czekolady
  • 1 duża szara reneta lub 2 małe
Przygotowanie

Zanim przystąpię do robienia ciasta, myję owoce, osuszam i nastawiam piekarnik na 160 stopni z grzaniem góra i dół bez termoobiegu.

 

Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia.

 

Białą czekoladę kroję niedbale nożem na drewnianej desce na małe kawałeczki.

 

Całe jajka ubijam mikserem z cukrem dość długo, żeby powstała masa o konsystencji zbliżonej do budyniu. Następnie dodaję olej i miksuję całość, dosypuję mąkę wraz z sodą i na bardzo małych obrotach łączę z masą tak, żeby nie było grudek. Teraz dodaję kakao i znów mieszam całość aż masa nabierze kakaowego koloru. Następnie ścieram na bardzo drobnym oczku całe jabłko wraz ze skórką i dodaję do masy.

 

Na koniec dodaję obrane borówki, jeżyny i pokruszoną czekoladę.

 

Całość mieszam krótko i przelewam na blaszkę. Następnie wkładam do rozgrzanego piekarnika na średnią półkę na kratkę i piekę przez ok 50 min do suchego patyczka.

 

Upieczone ciasto wykładam z piekarnika, odkładam i czekam aż ostygnie.

 

Ciasto kroję w kwadraty i najczęściej dekoruję listkami świeżej mięty lub melisy.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na blaszkę o wymiarach 25/27/6cm.