en
Włoska zupa cebulowa
Składniki
- 4 duże cebule lub 5 mniejszych
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- sól
- tymianek świeży lub suszony
- pół butelki białego wytrawnego wina
- 4l bulionu warzywnego
- starty parmezan
- grzanki tymiankowe lub ciabatta
Przygotowanie
Najpierw nastawiam garnek z wodą i warzywami na bulion. Sprawdź przepis Bulion warzywny ze skórą parmezanową.
Cebulę kroję w piórka, solę i smażę na patelni z masłem klarowanym, podlewając od czasu do czasu gotującym się bulionem i winem (nie dużo, tylko tyle, żeby cebula nie przywarła do dna patelni i żeby zmiękła), na końcu dodaję trochę tymianku.
Miękką, jasną cebulę z patelni łącze z odcedzonym z warzyw czystym bulionem warzywnym i doprawiam solą i tymiankiem do smaku.
Gotową zupę podaję gorącą, posypaną startym parmezanem, z grzankami tymiankowymi lub ciabattą.