en
en
Włoska zupa cebulowa
Składniki
  • 4 duże cebule lub 5 mniejszych
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • tymianek świeży lub suszony
  • pół butelki białego wytrawnego wina
  • 4l bulionu warzywnego
  • starty parmezan
  • grzanki tymiankowe lub ciabatta
Przygotowanie

Najpierw nastawiam garnek z wodą i warzywami na bulion. Sprawdź przepis Bulion warzywny ze skórą parmezanową.

 

Cebulę kroję w piórka, solę i smażę na patelni z masłem klarowanym, podlewając od czasu do czasu gotującym się bulionem i winem (nie dużo, tylko tyle, żeby cebula nie przywarła do dna patelni i żeby zmiękła), na końcu dodaję trochę tymianku.
Miękką, jasną cebulę z patelni łącze z odcedzonym z warzyw czystym bulionem warzywnym i doprawiam solą i tymiankiem do smaku.

 

Gotową zupę podaję gorącą, posypaną startym parmezanem, z grzankami tymiankowymi lub ciabattą.