- 400 g jogurtu greckiego
- 5-6 drobno pokrojonych ogórków, obranych ze skórki
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano suszone
- sól
- pieprz
Ogórki świeże, gruntowe myję i obieram ze skórki. Następnie kroję je w drobną kostkę.
Jogurt grecki wlewam do miski, potem wsypuję porokojne ogórki i całość mieszam. Następnie do praski wkładam ząbki czosnku i lekko je solę, przed wyciśnięciem. Wyciskam czosnek prosto do miski i mieszam. Teraz solę i pieprzę do smaku, a na koniec wygładzam górną warstwę łyżką. Wygładzoną powierzchnię polewam oliwą z oliwek i posypuję oregano. Wkładam do lodówki na 2-3 godziny przed podaniem.
Podaję go na zimno, po wyłożeniu z lodówki. Najlepiej smakuje mi z grillowanym potrawami. Idealnie też pasuje do przepysznej kaszy kuskus z miętą.
Przepisu tego nauczył mnie Turek, prowadzący malutki bar Turkish Food na ul. Śliskiej w Krakowie, który serdecznie wszystkim polecam!