en
en
Tagliatelle con funghi porcini
Składniki
  • makaron tagliatelle
  • masło klarowane lub zwykłe
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże borowiki
  • śmietana 30%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • drobno starty parmezan
Przygotowanie

Świeże grzyby oczyszczam z brudnych miejsc i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Następnie kroję nogę i czapkę borowika. Najlepiej nadają się tu młode grzyby, czyli te mniejsze i same zdrowe okazy.

 

Następnie nastawiam osoloną wodę na makaron.

 

Na osobnej patelni rozgrzewam masło, na którym podgrzewam obrany z łupki i pokrojony czosnek. Uważam, żeby się nie przypalił i jeśli tylko zaczyna skwierczeć to podlewam go wodą z gotującego się makaronu. Następnie na patelnię dodaję pokrojone grzyby, lekko je solę, mieszam i przykrywam przykrywką.

 

W międzyczasie, kiedy woda na makaron wrze, wsypuję go do garnka.

 

Do grzybów na patelni dolewam troszkę śmietany 30% i łączę drewnianą łyżką w jednolity sos. Jeśli makaron jest już al dente to przekładam go łyżką cedzakową na patelnię, mieszam z sosem, posypuję natką pietruszki oraz solę i pieprzę do smaku. Pozwalam makaronowi na patelni troszkę wsiąknąć w sos i przekładam danie na talerz. Na sam koniec makaron posypuję drobno startym parmezanem.