- makaron tagliatelle
- masło klarowane lub zwykłe
- 2 ząbki czosnku
- świeże borowiki
- śmietana 30%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- drobno starty parmezan
Świeże grzyby oczyszczam z brudnych miejsc i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Następnie kroję nogę i czapkę borowika. Najlepiej nadają się tu młode grzyby, czyli te mniejsze i same zdrowe okazy.
Następnie nastawiam osoloną wodę na makaron.
Na osobnej patelni rozgrzewam masło, na którym podgrzewam obrany z łupki i pokrojony czosnek. Uważam, żeby się nie przypalił i jeśli tylko zaczyna skwierczeć to podlewam go wodą z gotującego się makaronu. Następnie na patelnię dodaję pokrojone grzyby, lekko je solę, mieszam i przykrywam przykrywką.
W międzyczasie, kiedy woda na makaron wrze, wsypuję go do garnka.
Do grzybów na patelni dolewam troszkę śmietany 30% i łączę drewnianą łyżką w jednolity sos. Jeśli makaron jest już al dente to przekładam go łyżką cedzakową na patelnię, mieszam z sosem, posypuję natką pietruszki oraz solę i pieprzę do smaku. Pozwalam makaronowi na patelni troszkę wsiąknąć w sos i przekładam danie na talerz. Na sam koniec makaron posypuję drobno startym parmezanem.