en
en
Szybki placek ze śliwkami
Składniki
  • 6 jaj
  • 210g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 masło
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 śliwek
  • cukier puder
Przygotowanie

Piekarnik nastawiam na 160 stopni C.

 

Śliwki myję zimną wodą, osuszam i kroję na pół wyciągając pestkę.

 

Formę na ciasto wyścielam papierem do pieczenia.

 

W misce ucieram masło z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku. Miksuję wszystko na gładką masę i na koniec dosypuję po odrobinie mąki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Powstałe ciasto przelewam do formy i wygładzam wierzch.

 

Na wierzchu ciasta układam śliwki skórką do dołu i wkładam formę do piekarnika.

 

Ciasto piekę na kratce, na średniej półce przez ok. 40 minut z grzaniem góra/dół.

 

Gotowe ciasto wykładam z piekarnika, przekładam na paterę i dekoruję cukrem pudrem.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na okrągłą formę o średnicy 30 cm.

 

Możesz dodać opakowanie cukru waniliowego do ciasta, jeśli lubisz ten dodatek.

 

Ciasto można udekorować listkiem mięty lub melisy.

 

Ilość śliwek w cieście dopasuj do swoich upodobań.