- 6 jaj
- 210g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 masło
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 śliwek
- cukier puder
Piekarnik nastawiam na 160 stopni C.
Śliwki myję zimną wodą, osuszam i kroję na pół wyciągając pestkę.
Formę na ciasto wyścielam papierem do pieczenia.
W misce ucieram masło z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku. Miksuję wszystko na gładką masę i na koniec dosypuję po odrobinie mąki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Powstałe ciasto przelewam do formy i wygładzam wierzch.
Na wierzchu ciasta układam śliwki skórką do dołu i wkładam formę do piekarnika.
Ciasto piekę na kratce, na średniej półce przez ok. 40 minut z grzaniem góra/dół.
Gotowe ciasto wykładam z piekarnika, przekładam na paterę i dekoruję cukrem pudrem.
Proporcje na okrągłą formę o średnicy 30 cm.
Możesz dodać opakowanie cukru waniliowego do ciasta, jeśli lubisz ten dodatek.
Ciasto można udekorować listkiem mięty lub melisy.
Ilość śliwek w cieście dopasuj do swoich upodobań.