en
en
Szybki deser na bazie ricotty z gruszką
Składniki
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1 duża soczysta gruszka
  • 1 owoc granatu
  • ciasteczka amaretto lub biszkopty savoiardi
  • mięta, melisa lub szałwia do dekoracji
Przygotowanie

Gruszkę myję, obieram z łupki i ścieram na tarce na drobnym oczku do dużej miski.

 

Ciasteczka amaretto maczam w soku ze startej gruszki i układam na dnie szklanek, w których będę serwować deser.

 

Ricottę przesypuję do miski z gruszką i mieszam całość, żeby składniki połączyły się w jednolitą masę. Teraz nakładam po 2 łyżki na biszkopty w szklankach.

 

Następnie dodaję 1 pokruszone w rękach amaretto na wierzch masy i dekoruję nasionami granatu i listkiem mięty.

 

Schładzam w lodówce przed podaniem.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na deser dla 4 osób.

 

Deser ten został skategoryzowany między innymi jako ZeroWaste, ponieważ powstał z podczas przeglądu produktów w lodówce, a konkretnie po zorientowaniu się, że ricotta przeterminowała się kilka dni.

 

Zamiast ciasteczek amaretto można użyć biszkoptów lady fingers czy savoiardi.