- 1 opakowanie serka ricotta
- 1 duża soczysta gruszka
- 1 owoc granatu
- ciasteczka amaretto lub biszkopty savoiardi
- mięta, melisa lub szałwia do dekoracji
Gruszkę myję, obieram z łupki i ścieram na tarce na drobnym oczku do dużej miski.
Ciasteczka amaretto maczam w soku ze startej gruszki i układam na dnie szklanek, w których będę serwować deser.
Ricottę przesypuję do miski z gruszką i mieszam całość, żeby składniki połączyły się w jednolitą masę. Teraz nakładam po 2 łyżki na biszkopty w szklankach.
Następnie dodaję 1 pokruszone w rękach amaretto na wierzch masy i dekoruję nasionami granatu i listkiem mięty.
Schładzam w lodówce przed podaniem.
Proporcje na deser dla 4 osób.
Deser ten został skategoryzowany między innymi jako ZeroWaste, ponieważ powstał z podczas przeglądu produktów w lodówce, a konkretnie po zorientowaniu się, że ricotta przeterminowała się kilka dni.
Zamiast ciasteczek amaretto można użyć biszkoptów lady fingers czy savoiardi.