en
en
Szarlotka ZeroWaste
Składniki
  • 5 jaj
  • 500g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1kg szarej renety
  • cynamon
Przygotowanie

Białka oddzielam od żółtek i odkładam do lodówki. Do ciasta potrzebne mi będą tylko żółtka, a z białek później ubiję pianę.

 

Mąkę z cukrem pudrem wsypuję na stolnicę, robię dołek w środku i wlewam do niego same żółtka. Dodaję szczyptę soli, łyżkę śmietany, proszek do pieczenia i miękkie masło. Te wszystkie składniki zaczynam łączyć razem za pomocą noża siekając każde z nich do rozdrobnienia, a następnie wyrabiam ciasto ręcznie łącząc wszystkie składniki, aż do powstania gładkiej, jednolitej kulki. Powstałą kulkę ciasta dzielę nożem na 2 części, zawijam w folię i wkładam jedną do lodówki, a drugą do zamrażalnika.

 

Teraz myję jabłka, obieram je ze skórki i kroję na ósemki. Cząstki jabłek prażę na suchej patelni mieszając od czasu do czasu. Na koniec posypuję je cynamonem.

 

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dokładnie masłem.

 

Piekarnik nastawiam na 160 stopni z grzaniem góra/dół bez termoobiegu.

 

Jedną połówkę ciasta – tą która chłodziła się w lodówce – przekładam na wyścieloną papierem blaszkę i palcami rozprowadzam ciasto po dnie. Ważne, żeby ciasto było rozłożone równomiernie, więc jeśli nie czujesz się pewnie z rozkładaniem ciasta palcami – użyj wałka i rozwałkuj do rozmiarów blaszki. Na ciasto przesypuję uprażone  jabłka (mogą być ciepłe) i posypuję je jeszcze cynamonem (tu dodatkowo można na jabłka wsypać 1 opakowanie cukru wanilinowego).

 

Teraz ubijam białka, które były w lodówce ze szczyptą soli. Po 5 minutach dosypuję do nich cukier kryształ i ubijam na sztywną pianę. Gotową pianę przekładam na warstwę jabłek i rozprowadzam lizakiem równomiernie.

 

Następnie wykładam połówkę ciasta, które było w zamrażalniku i przy pomocy tarki ścieram je (na grubym oczku) na warstwę piany. Starte ciasto rozkładam równomiernie na wierzchu surowej szarlotki.

 

Formę z surową szarlotką wkładam do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika i piekę na średniej półce na kratce przez 40-45 minut. Na 5 minut przez zakończeniem pieczenia włączam termoobieg na 5-6 minut, żeby wierzch szarlotki się zarumienił.

 

Gotową szarlotkę wykładam z piekarnika i studzę na kratce, następnie kroję w kwadraty i podaję.

Słówko od Parmigiany

Tak upieczoną szarlotkę często podaję na ciepło z lodami waniliowymi i ozdabiam listkiem mięty.

 

Jeśli lubisz kokos to możesz dodać 3 łyżki wiórków kokosowych do piany w momencie ubijania.

 

Szarlotka nazywa się ZeroWaste, dlatego, że nie różni się wiele od zwykłej szarlotki, którą znajdziesz u mnie na stronie, ale za to tutaj wykorzystujemy zarówno białka jak i żółtka. A zatem ZeroWaste.