en
en
Stek z grilla z zielonymi szparagami
Składniki

Stek

  • stek z polędwicy wołowej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Dodatek:

  • zielone szparagi
  • ząbek czosnku
Przygotowanie

Na parę godzin przed planowanym posiłkiem wyjmuję mięso z lodówki solę je, pieprzę i polewam oliwą z oliwek po obu stronach.

 

Tak przygotowane mięso odkładam na talerzu, aby ociepliło się do temperatury pokojowej.

 

Grilla rozpalam do 250-300 stopni C.

 

Szparagi płuczę pod zimną wodą i odłamuję twarde końcówki. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję zgnieciony dłonią czosnek w łupinie (tylko dla aromatu). Następnie dodaję szparagi, solę je i energicznie podrzucam na patelni, aby obsmażyły się z każdej strony.

 

Na rozgrzanym ruszcie grilla kładę steka, za pomocą szczypców i zakrywam pokrywę. Po 3 minutach otwieram pokrywę i przewracam mięso na drugą stronę. Po kolejnych 3 minutach wykładam steka z grilla na talerz, żeby odpoczął na 1,5 minuty.

 

Na talerzu, obok mięsa układam szparagi.

Słówko od Parmigiany

Moja złota zasada dotycząca solenia steków – jeśli myślisz, że jest już posolony to dosól jeszcze trochę.

 

Szparagi powinny być jędrne i chrupiące, dlatego wystarczy je tylko krótko podsmażyć, aby miały kontakt z temperaturą, solą, oliwą i czosnkiem.