Stek
- stek z polędwicy wołowej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatek:
- zielone szparagi
- ząbek czosnku
Na parę godzin przed planowanym posiłkiem wyjmuję mięso z lodówki solę je, pieprzę i polewam oliwą z oliwek po obu stronach.
Tak przygotowane mięso odkładam na talerzu, aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
Grilla rozpalam do 250-300 stopni C.
Szparagi płuczę pod zimną wodą i odłamuję twarde końcówki. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję zgnieciony dłonią czosnek w łupinie (tylko dla aromatu). Następnie dodaję szparagi, solę je i energicznie podrzucam na patelni, aby obsmażyły się z każdej strony.
Na rozgrzanym ruszcie grilla kładę steka, za pomocą szczypców i zakrywam pokrywę. Po 3 minutach otwieram pokrywę i przewracam mięso na drugą stronę. Po kolejnych 3 minutach wykładam steka z grilla na talerz, żeby odpoczął na 1,5 minuty.
Na talerzu, obok mięsa układam szparagi.
Moja złota zasada dotycząca solenia steków – jeśli myślisz, że jest już posolony to dosól jeszcze trochę.
Szparagi powinny być jędrne i chrupiące, dlatego wystarczy je tylko krótko podsmażyć, aby miały kontakt z temperaturą, solą, oliwą i czosnkiem.