en
en
Stek z grilla z sałatką pomidorową
Składniki

Stek

  • stek z polędwicy wołowej (tu: chateubriand)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Sałatka

  • 500g pomidorów cherry
  • 6 łyżeczek oliwek w zalewie oliwnej
  • 4 łyżeczki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie

Na parę godzin przed planowanym posiłkiem wyjmuję mięso z lodówki solę je, pieprzę i polewam oliwą z oliwek po obu stronach.

 

Tak przygotowane mięso odkładam na talerzu, aby ociepliło się do temperatury pokojowej.

 

Grilla rozpalam do 250-300 stopni C.

 

Pomidorki myję zimną wodą, osuszam i kroję wzdłuż na 4 części.

 

Kapary nakładam na siteczko i krótko płuczę zimną wodą.

 

Listki bazylii płuczę i osuszam.

 

Do szklanej miski wsypuję pokrojone pomidorki i solę je. Następnie dodaję kapary, oliwki i listki bazylii. Całość polewam oliwą z oliwek, mieszam, a na koniec oprószam grubo zmielonym pieprzem.

 

Na rozgrzanym ruszcie grilla kładę steka, za pomocą szczypców i zakrywam pokrywę.

 

Po 3 minutach otwieram pokrywę i przewracam mięso na drugą stronę.

 

Po kolejnych 3 minutach wykładam steka z grilla na talerz, żeby odpoczął na 1,5 minuty.

 

Na talerzu, obok mięsa układam przygotowaną sałatkę.