Stek
- stek z polędwicy wołowej (tu: chateubriand)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sałatka
- 500g pomidorów cherry
- 6 łyżeczek oliwek w zalewie oliwnej
- 4 łyżeczki kaparów
- sól
- pieprz
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
Na parę godzin przed planowanym posiłkiem wyjmuję mięso z lodówki solę je, pieprzę i polewam oliwą z oliwek po obu stronach.
Tak przygotowane mięso odkładam na talerzu, aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
Grilla rozpalam do 250-300 stopni C.
Pomidorki myję zimną wodą, osuszam i kroję wzdłuż na 4 części.
Kapary nakładam na siteczko i krótko płuczę zimną wodą.
Listki bazylii płuczę i osuszam.
Do szklanej miski wsypuję pokrojone pomidorki i solę je. Następnie dodaję kapary, oliwki i listki bazylii. Całość polewam oliwą z oliwek, mieszam, a na koniec oprószam grubo zmielonym pieprzem.
Na rozgrzanym ruszcie grilla kładę steka, za pomocą szczypców i zakrywam pokrywę.
Po 3 minutach otwieram pokrywę i przewracam mięso na drugą stronę.
Po kolejnych 3 minutach wykładam steka z grilla na talerz, żeby odpoczął na 1,5 minuty.
Na talerzu, obok mięsa układam przygotowaną sałatkę.