en
en
Spaghetti z fenkułem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
  • 160g spaghetti
  • 1 fenkuł
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków bazylii
  • 1-2 suszone peperoncino
Przygotowanie

Pomidorki płuczę zimną wodą, kroję na połówki i odkładam.

 

Fenkuł myję pod bieżącą wodą i kroję w plastry, a następnie w półksiężyce.

 

Czosnek obieram z łupki, kroję w plasterki i odkładam.

 

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i dbam o to, żeby cały został zanurzony w wodzie.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron nalewam oliwę na patelnię i gdy jest jeszcze zimna wrzucam na nią pokrojony czosnek oraz rozkruszoną w palcach papryczkę peperoncino (lub pokrojoną jeśli jest świeża). Podgrzewam patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką uważając, żeby czosnek nie przypalił się ani nie zbrązowiał. Teraz wsypuję pokrojony fenkuł i mieszam. Fenkuł powinien smażyć się tylko tak długo, aby zmiękł, ale nadal zachowując swoją chrupkość. Po 3-4 minutach powinien być w sam raz, a jego smak zrobi się słodszy. Na minutę przed dodaniem makaronu wsypuję pomidorki, jedynie po to aby się podgrzały. Lekko solę całość i dodaję kilka listów bazylii. Jeśli makaron jest już al dente przekładam go szczypcami na patelnię i dokładnie mieszam ze składnikami na patelni.

 

Dobrze wymieszany makaron przekładam na talerz, dekoruję go listkiem świeżej bazylii i posypuję świeżo mielonym pieprzem.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.

 

Jeśli nie tolerujesz ostrości zrezygnuj z peperoncino.