en
en
Spaghetti all’Amatriciana z pancettą
Składniki
  • 160g makaronu spaghetti
  • 1/2 cebuli
  • białe wino
  • 100-120g sosu pomidorowego z pomidorów pelati (może być passata)
  • 80g pancetty
  • ser Pecorino Romano
  • pieprz
  • sól
  • 2 suszone papryczki peperoncino
  • natka pietruszki
Przygotowanie

Cebulę kroję na pół, obieram z łupki, kroję w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam i odkładam.

 

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie i jeśli zaczyna wrzeć wsypuję makaron. Dbam, aby cały zanurzył się z wodzie i gotuję go do momentu al dente.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron kroję pancettę w grubszą kostkę i wrzucam na patelnię. Włączam grzanie i podrzucam ją od czasu do czasu. Po chwili tłuszcz z pancetty powinien się zacząć topić (zacznie wydawać się galaretowaty i przezroczysty). Kiedy tłuszcz staje się widoczny na dnie patelni dodaję pokrojoną cebulę uważając, żeby cebula nie zbrązowiała ani nie skarmelizowała się podczas smażenia. Powinna pozostać biała, lekko słodka i chrupiąca, więc w tym celu podlewam ją białym winem, co jednocześnie zablokuje dalsze spalanie tłuszczu. Mieszam całość i po chwili dodaję sos pomidorowy (lub passatę) i pokruszone w palcach peperoncino. Całość ma stworzyć spójny sos.

 

Jeśli makaron jest już al dente przekładam go szczypcami prosto z wody na patelnię i dokładnie mieszam z powstałym sosem. Na koniec posypuję posiekaną natką i ścieram trochę sera Pecorino Romano, żeby zaczął się topić i wyłączam grzanie.

 

Gotowe danie przekładam na talerz. All’amatricianę dekoruję już na talerzu startym Pecorino Romano, posiekaną natką pietruszki i zmielonym czarnym pieprzem.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.

 

Jeśli zdarzy się, że Twoja pancetta nie wystarczająco dużo tłuszczu, aby móc na niej podsmażyć cebulę, to dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

 

Do klasycznej All’amatricany używam guanciale (sezonowany policzek wieprzowy), jednak czasem z braku zapasów można je zastąpić dobrej jakości pancettą. Wypróbuj obie wersje i sam/-a sprawdź, która Ci lepiej smakuje.

 

Wypróbuj również all’amatricianę z makaronem bucatini!