- 160g makaronu spaghetti
- 1/2 cebuli
- białe wino
- 2 świeże soczyste pomidory
- 80g guanciale (policzek wieprzowy)
- ser Pecorino Romano
- pieprz
- sól
- 2 suszone papryczki peperoncino
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie i jeśli zaczyna wrzeć wsypuję makaron. Dbam, aby cały zanurzył się z wodzie i gotuję go do momentu al dente.
Cebulę obieram z łupki i kroję w kostkę. Pomidory również kroję w kostkę i odkładam.
W czasie kiedy gotuje się makaron kroję guanciale w grubszą kostkę i wrzucam na patelnię. Włączam grzanie i podrzucam od czasu do czasu guanciale, z którego powoli zaczyna wytapiać się tłuszcz. Kiedy tłuszcz staje się widoczny na dnie patelni dodaję pokrojoną cebulę i smażę razem z guanciale. Uważam, żeby cebula nie zbrązowiała ani nie skarmelizowała się, ma pozostać biała, lekko słodka i chrupiąca, więc w tym celu podlewam ją białym winem, co jednocześnie zablokuje dalsze spalanie tłuszczu. Mieszam całość i po chwili dodaję pokrojone pomidory i pokruszone w palcach peperoncino. Pozwalam, żeby pomidory puściły sok i mieszam całość aż powstanie sos.
Jeśli makaron jest już al dente przekładam go szczypcami prosto z wody na patelnię i dokładnie mieszam całość z powstałym sosem. Na koniec ścieram trochę sera Pecorino Romano, żeby zaczął się topić i wyłączam grzanie.
Gotowe danie przekładam na talerz. All’amatricianę dekoruję dodatkowo na talerzu startym Pecorino Romano i zmielonym czarnym pieprzem i serwuję.
Proporcje na 2 osoby.
Guanciale ma w sobie dostatecznie dużo soli i tłuszczu, więc nie dodaję ani odrobiny oliwy i też nie dosalam. Soli używam w tym przepisie tylko do wody na makaron.
Jeśli nie lubicie ostrych dań to zrezygnujcie z peperoncino (lub zmniejszcie jego ilość), ale nie zapomnijcie dodać trochę więcej czarnego pieprzu.
Danie można ozdobić posiekaną natką pietruszki.
Polecam wypróbować ten przepis z makaronem bucatini.
W tym daniu świeżych pomidorów używam późną wiosną, latem i wczesną jesienią, zimą natomiast zastępuję je pomidorami z puszki. Jeśli decydujesz się na pomidory z puszki użyj 120g na 2 osoby.
Guanciale możesz zastąpić boczkiem lub pancettą, lecz nie będzie to wtedy klasyczna Amatriciana i nie będzie tak samo smakować jak z guanciale. Jeśli chcesz zobaczyć przepis na amatricianę z boczkiem – wpisz w moją wyszukiwarkę „Spaghetti all’Amatriciana z datterini i boczkiem”.