en
en
Spaghetti all’Amatriciana z guanciale i świeżym pomidorem
Składniki
  • 160g makaronu spaghetti
  • 1/2 cebuli
  • białe wino
  • 2 świeże soczyste pomidory
  • 80g guanciale (policzek wieprzowy)
  • ser Pecorino Romano
  • pieprz
  • sól
  • 2 suszone papryczki peperoncino
Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie i jeśli zaczyna wrzeć wsypuję makaron. Dbam, aby cały zanurzył się z wodzie i gotuję go do momentu al dente.

 

Cebulę obieram z łupki i kroję w kostkę. Pomidory również kroję w kostkę i odkładam.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron kroję guanciale w grubszą kostkę i wrzucam na patelnię. Włączam grzanie i podrzucam od czasu do czasu guanciale, z którego powoli zaczyna wytapiać się tłuszcz. Kiedy tłuszcz staje się widoczny na dnie patelni dodaję pokrojoną cebulę i smażę razem z guanciale. Uważam, żeby cebula nie zbrązowiała ani nie skarmelizowała się, ma pozostać biała, lekko słodka i chrupiąca, więc w tym celu podlewam ją białym winem, co jednocześnie zablokuje dalsze spalanie tłuszczu. Mieszam całość i po chwili dodaję pokrojone pomidory i pokruszone w palcach peperoncino. Pozwalam, żeby pomidory puściły sok i mieszam całość aż powstanie sos.

 

Jeśli makaron jest już al dente przekładam go szczypcami prosto z wody na patelnię i dokładnie mieszam całość z powstałym sosem. Na koniec ścieram trochę sera Pecorino Romano, żeby zaczął się topić i wyłączam grzanie.

 

Gotowe danie przekładam na talerz. All’amatricianę dekoruję dodatkowo na talerzu startym Pecorino Romano i zmielonym czarnym pieprzem i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 osoby.

 

Guanciale ma w sobie dostatecznie dużo soli i tłuszczu, więc nie dodaję ani odrobiny oliwy i też nie dosalam. Soli używam w tym przepisie tylko do wody na makaron.

 

Jeśli nie lubicie ostrych dań to zrezygnujcie z peperoncino (lub zmniejszcie jego ilość), ale nie zapomnijcie dodać trochę więcej czarnego pieprzu.

 

Danie można ozdobić posiekaną natką pietruszki.

 

Polecam wypróbować ten przepis z makaronem bucatini.

 

W tym daniu świeżych pomidorów używam późną wiosną, latem i wczesną jesienią, zimą natomiast zastępuję je pomidorami z puszki. Jeśli decydujesz się na pomidory z puszki użyj 120g na 2 osoby.

 

Guanciale możesz zastąpić boczkiem lub pancettą, lecz nie będzie to wtedy klasyczna Amatriciana i nie będzie tak samo smakować jak z guanciale. Jeśli chcesz zobaczyć przepis na amatricianę z boczkiem – wpisz w moją wyszukiwarkę „Spaghetti all’Amatriciana z datterini i boczkiem”.