- makaron spaghetti (80g na osobę)
- biała cebula
- białe wino
- puszka pomidorów (tu datterini)
- boczek lub pancetta
- ser Pecorino Romano
- pieprz
- sól
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie i jeśli zaczyna wrzeć wsypuję makaron. Dbam, aby cały zanurzył się z wodzie i gotuję go do momentu al dente.
Na patelnię przekładam grubo pokrojony boczek, włączam grzanie i wytapiam tłuszcz. Na tym tłuszczu, wraz z boczkiem, smażę pokrojoną w kostkę cebulę. Całość podlewam winem i lekko solę. Mieszam całość i po chwili dodaję pomidory z sosem z puszki. Mieszam całość i dodaję ugotowany makaron prosto z wody na patelnię. Teraz mieszam wszystkie składniki na patelni, lekko nią podrzucając, aby sos dokładnie wymieszał się z makaronem. Na koniec dodaję starty ser i czarnym pieprz mielony i wyłączam grzanie.
Gotowe danie przekładam na talerz, dekoruję startym Pecorino Romano i czarnym pieprzem.
Nie jest to klasyczna wersja all’Amatriciany, ale za to bardzo użyteczna. All’Amatriciana classica pojawi się już niebawem!
Do tego przepisu świetnie nadaje się również makaron bucatini lub trenette.
Dla tych, którzy lubią na ostro polecam wkruszyć peperoncino tuż po dodaniu pomidorów na patelnię.
Pomidory datterini można zastąpić pulpą pomidorową, a latem świeżymi pomidorami – każda z tych wersji ukaże się niebawem.