en
en
Spaghetti al pesto
Składniki

Makaron:

  • makaron spaghetti (80g na osobę)
  • sól
  • woda

 

Pesto:

  • 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
  • 20g orzeszków piniowych
  • 40-50g listków bazylii (same listki, bez łodyg)
  • 25-30g sera Parmigiano Reggiano
  • oliwa z oliwek
  • sól
Przygotowanie

Najpierw przygotowuję pesto. Listki bazylii myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Orzeszki pinii prażę na patelni. Ser ścieram na tarce do miseczki. Czosnek obieram z łupki i kroję.

 

Teraz wszystkie składniki razem miksuję bardzo krótko blenderem lub ucieram w moździerzu dodając szczyptę soli i sporo oliwy z oliwek. Pesto jest już gotowe.

 

Teraz nastawiam garnek z osoloną wodą i w momencie kiedy woda wrze wsypuję spaghetti. Gotuję je aż do momentu al dente.

 

Przygotowane pesto rozgrzewam na patelni, jeśli jest zbyt zwarte to można je podlać albo oliwą z oliwek albo odrobiną wody z gotującego się makaronu. Na rozgrzane pesto nakładam odcedzony makaron i szybko łączę wszystkie składniki na patelni. Każda nitka spaghetti musi dobrze wymieszać się z pesto przed podaniem.

 

Gotowe danie przekładam na talerz, dekoruję startym parmezanem, orzeszkami piniowymi i listkiem bazylii.

Słówko od Parmigiany

Pesto możesz przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w słoiku z przykrywką.

 

Tak samo niewykorzystane pesto możesz przechowywać w lodówce. Dobrze też pasuje na kanapkę.