- 160g makaronu spaghetti
- 2 duże ząbki czosnku
- 3-4 papryczki peperoncino (suszone lub świeże)
- 180g bobu
- oliwa z oliwek
- sól do osolenia wody na makaron (1 łyżeczka soli na 1l wody)
- woda
- natka pietruszki
Bób gotuję w łupinach, w osolonej wodzie do momentu, kiedy tylko lekko zmięknie i nadal zachowa swój kolor, jędrność i chrupkość. Następnie odcedzam go i kiedy ostygnie, obieram z łupek i przekładam do miseczki.
Natkę pietruszki płuczę i siekam na tacce.
Ząbki czosnku obieram z łupek, kroję w plasterki i odkładam.
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i dbam o to, żeby cały został zanurzony w wodzie.
W czasie, kiedy gotuje się makaron nalewam oliwę na patelnię i gdy jest jeszcze zimna wrzucam na nią pokrojony czosnek oraz rozkruszoną w palcach papryczkę peperoncino (lub pokrojoną jeśli jest świeża). Podgrzewam patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką uważając, żeby czosnek nie przypalił się ani nie zbrązowiał. Najbardziej lubię, kiedy uda mi się go zrobić na półtwardo z lekkim słodkawym posmakiem. Teraz, za pomocą chochli, dolewam na patelnię wodę z gotującego się spaghetti i mieszam z oliwą, aby powstał taki sos – emulsja. Na koniec dodaję bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i znów podlewam wodą z gotującego się makaronu. Następnie przesypuję bób z miseczki na patelnię i mieszam, aby cały dokładnie zanurzył się w powstałym sosie na patelni. Jeśli makaron jest już al dente przekładam go szczypcami na patelnię i dokładnie mieszam całość z powstałym sosem i resztą składników na patelni.
Dobrze wymieszany makaron przekładam na talerz i polewam emulsją powstałą z oliwy z oliwek i wody, która została jeszcze na patelni, oprószam świeżą natką i serwuję.
To jest bardzo proste danie, ale by było doskonałe należy zwracać uwagę na każdy szczegół, tzn:
- makaron musi być najwyższej jakości i ugotowany tylko do momentu al dente
- czosnek nie może się przypalić
- oliwy ma być na patelni tyle, aby w połączeniu z wodą z gotującego się makaronu powstał sos o konsystencji emulsji
- ugotowany makaron musi być dobrze wymieszany z powstałą emulsją, ale nie za długo, by zachował swoją sprężystość i twardość al dente
- bób powinien zarówno w wodzie jak i na patelni przebywać na tyle krótko, aby zachował swój jasnozielony kolor, jędrność i chrupkość
To są moje proporcje na danie dla 2 osób, natomiast papryczka peperoncino jest dość ostra, więc jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań, zacznij od 1 papryczki na osobę.