- 160g białego twarogu półtłustego
- 3 dojrzałe banany
- cynamon
Twaróg przesypuję do wysokiego naczynia.
Banany obieram ze skórki i dodaję do twarogu.
Całość miksuję za pomocą blendera, aż do powstania jednolitej masy.
Gotowy serek przekładam do miseczki i posypuję cynamonem.
Najczęściej serwuję go do naleśników.
Przy tych proporcjach konsystencja serka pozwala na gładkie rozprowadzenie go po naleśniku czy pieczywie. Jeśli wolisz bardziej stałą konsystencję dodaj mniej bananów.
Cynamon możesz dodać też podczas miksowania twarogu z bananami, ale wtedy serek będzie ciemniejszy.
Na zdjęciu pokazany jest serek tuż po przygotowaniu. Po chwili, gdy nie jest przykryty, jego wierzchnia warstwa ciemnieje.
Serek można przechowywać w pudełku z pokrywką w lodówce 2-3 dni.
Przepis został skategoryzowany jako ZeroWaste jako sposób na zużycie przejrzałych bananów.