en
Sałatka z pomidorów malinowych i ogórków małosolnych
Składniki
- 3 duże pomidory malinowe
- 6 ogórków małosolnych
- 1 pęczek koperku
- 1 mała młoda cebulka
- sól
- pieprz mielony i pieprz w granulkach do zmielenia na świeżo
- 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie
Pomidory myję wodą i kroję w kostkę, usuwając zielony środek. Pokrojone przesypuję do miski i solę.
Ogórki kroję w drobną kostkę i przekładam do miski z pomidorami.
Koperek płuczę, siekam i dokładam do miski z resztą składników.
Białą część cebuli kroję w drobną kostkę, a zielone dudy kroję w prążki i dodaję do miski.
Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem mielonym do smaku.
Na koniec robię kleksa ze śmietany i ozdabiam koperkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Tuż przed samym podaniem mieszam śmietanę z resztą składników.
Słówko od Parmigiany
Sałatka ta nieodłącznie kojarzy mi się z wakacjami. Idealnie pasuje do dań z grilla i letniego obiadu np. do młodych ziemniaczków z koperkiem.
Dla miłośników czosnku, można dodać jeden mały pokrojony drobno ząbek.