en
en
Sałatka z pomidorów malinowych i ogórków małosolnych
Składniki
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 6 ogórków małosolnych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 mała młoda cebulka
  • sól
  • pieprz mielony i pieprz w granulkach do zmielenia na świeżo
  • 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie

Pomidory myję wodą i kroję w kostkę, usuwając zielony środek. Pokrojone przesypuję do miski i solę.

 

Ogórki kroję w drobną kostkę i przekładam do miski z pomidorami.

 

Koperek płuczę, siekam i dokładam do miski z resztą składników.

 

Białą część cebuli kroję w drobną kostkę, a zielone dudy kroję w prążki i dodaję do miski.

 

Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem mielonym do smaku.

 

Na koniec robię kleksa ze śmietany i ozdabiam koperkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

Tuż przed samym podaniem mieszam śmietanę z resztą składników.

Słówko od Parmigiany

Sałatka ta nieodłącznie kojarzy mi się z wakacjami. Idealnie pasuje do dań z grilla i letniego obiadu np. do młodych ziemniaczków z koperkiem.

 

Dla miłośników czosnku, można dodać jeden mały pokrojony drobno ząbek.