en
en
Sałatka pomidorowa z kaparami, oliwkami i bazylią
Składniki
  • 500g pomidorów cherry
  • 6 łyżeczek oliwek w zalewie oliwnej
  • 4 łyżeczki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie

Pomidorki myję zimną wodą, osuszam i kroję wzdłuż na 4 części.

 

Kapary nakładam na siteczko i krótko płuczę zimną wodą.

 

Listki bazylii płuczę i osuszam.

 

Do szklanej miski wsypuję pokrojone pomidorki i solę je. Następnie dodaję kapary, oliwki i listki bazylii. Całość polewam oliwą z oliwek i mieszam.

 

Na koniec posypuję grubo zmielonym pieprzem i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Taka sałatka świetnie spisuje się w upalne dni, np. jako dodatek do dań z grilla.

 

Pasuje również jako dodatek do lunchu lub na kolację do chleba.