en
Sałatka pomidorowa z kaparami, oliwkami i bazylią
Składniki
- 500g pomidorów cherry
- 6 łyżeczek oliwek w zalewie oliwnej
- 4 łyżeczki kaparów
- sól
- pieprz
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pomidorki myję zimną wodą, osuszam i kroję wzdłuż na 4 części.
Kapary nakładam na siteczko i krótko płuczę zimną wodą.
Listki bazylii płuczę i osuszam.
Do szklanej miski wsypuję pokrojone pomidorki i solę je. Następnie dodaję kapary, oliwki i listki bazylii. Całość polewam oliwą z oliwek i mieszam.
Na koniec posypuję grubo zmielonym pieprzem i serwuję.
Słówko od Parmigiany
Taka sałatka świetnie spisuje się w upalne dni, np. jako dodatek do dań z grilla.
Pasuje również jako dodatek do lunchu lub na kolację do chleba.