en
en
Sałatka jarzynowa
Składniki
  • 6 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 jabłka winne
  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 nieduże ziemniaki
  • majonez
  • śmietana 18%
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Warzywa (prócz ziemniaków) obieram i gotuję w całości w osolonej wodzie aż zmiękną.

 

Nieobrane ziemniaki gotuję w całości w osolonej wodzie w osobnym garnku.

 

Po ugotowaniu, odcedzam wodę i ostawiam warzywa na durszlaku do całkowitego schłodzenia.

 

Kiedy ziemniaki ostygną obieram je z łupki.

 

Ostygnięte warzywa kroję po kolei w drobną kostkę, na desce do krojenia, dbając o to, żeby każda kosteczka była tej samej wielkości.

 

Ogórki kiszone mają często twardą skórkę, więc wtedy obieram je całe lub tylko odcinam skórę po dwóch bokach i również kroję w drobną kostkę.

 

Jabłka myję, obieram ze skórki i również kroję w drobną kostkę, taką samą jak pozostałe warzywa.

 

Wszystkie pokrojone warzywa i owoce przekładam do dużej miski lub garnka i lekko mieszam.

 

Teraz przygotowuję sos. Do miski wlewam 2 łyżki śmietany, 2 łyżki jogurtu i 5 łyżek majonezu. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos jest gotowy zalewam nim pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odkładam do lodówki na min. godzinę przed podaniem.