- 6 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 2 jabłka winne
- 6 ogórków kiszonych
- 2 nieduże ziemniaki
- majonez
- śmietana 18%
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz
Warzywa (prócz ziemniaków) obieram i gotuję w całości w osolonej wodzie aż zmiękną.
Nieobrane ziemniaki gotuję w całości w osolonej wodzie w osobnym garnku.
Po ugotowaniu, odcedzam wodę i ostawiam warzywa na durszlaku do całkowitego schłodzenia.
Kiedy ziemniaki ostygną obieram je z łupki.
Ostygnięte warzywa kroję po kolei w drobną kostkę, na desce do krojenia, dbając o to, żeby każda kosteczka była tej samej wielkości.
Ogórki kiszone mają często twardą skórkę, więc wtedy obieram je całe lub tylko odcinam skórę po dwóch bokach i również kroję w drobną kostkę.
Jabłka myję, obieram ze skórki i również kroję w drobną kostkę, taką samą jak pozostałe warzywa.
Wszystkie pokrojone warzywa i owoce przekładam do dużej miski lub garnka i lekko mieszam.
Teraz przygotowuję sos. Do miski wlewam 2 łyżki śmietany, 2 łyżki jogurtu i 5 łyżek majonezu. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos jest gotowy zalewam nim pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odkładam do lodówki na min. godzinę przed podaniem.