en
Sałata z pomidorami cherry i świeżymi ziołami
Składniki
- pomidorki cherry
- miks sałat
- świeże zioła (bazylia, rukola, rozmaryn)
- oliwa smakowa (tu: lekko pikantna oliwa z gałązką rozmarynu, peperoni i kolorowym pieprzem)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Pomidory płuczę zimną wodą, osuszam i kroję na ćwiartki.
Miks sałat wsypuję do miski i dodaję pokrojone pomidorki oraz kilka listków bazylii, rukoli i rozmarynu. Następnie solę całość, polewam oliwą z oliwek i na koniec posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Słówko od Parmigiany
Tajemnicą udanej sałatki jest świeżość ziół (najlepiej prosto z ogródka) oraz jakościowa oliwa.
Sałatka sprawdza się najlepiej do owoców morza oraz do letnich dań z grilla.