en
en
Ryż na mleku z truskawkami i kwaśną śmietaną
Składniki
  • ryż biały (tu basmati)
  • mleko 2%
  • woda
  • cukier
  • truskawki
  • śmietana 18%
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie

Garnek z wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda wrze wsypuję do niej ryż i gotuję do momentu al dente.

 

Truskawki myję zimną wodą, usuwam zielone końce i kroję.

 

Do kwaśnej śmietany dodaję cukier (zazwyczaj na dużą łyżkę śmietany – mała łyżeczka cukru).

 

Kiedy ryż jest już al dente i woda odparowała to wlewam mleko do poziomu ryżu i gotuję ryż w mleku przez chwilę. Dosładzam do smaku i mieszam od spodu, żeby ryż nie przywarł do dna.

 

Ugotowany ryż przekładam do miseczki, nakładam pokrojone truskawki i ozdabiam kleksem z kwaśnej śmietany. Dekoruję listkiem mięty i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Serwuj na ciepło lub na zimno.

 

Możesz też zmiksować truskawki i serwować ryż z musem.