en
Ryż na mleku z truskawkami i kwaśną śmietaną
Składniki
- ryż biały (tu basmati)
- mleko 2%
- woda
- cukier
- truskawki
- śmietana 18%
- mięta do dekoracji
Przygotowanie
Garnek z wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda wrze wsypuję do niej ryż i gotuję do momentu al dente.
Truskawki myję zimną wodą, usuwam zielone końce i kroję.
Do kwaśnej śmietany dodaję cukier (zazwyczaj na dużą łyżkę śmietany – mała łyżeczka cukru).
Kiedy ryż jest już al dente i woda odparowała to wlewam mleko do poziomu ryżu i gotuję ryż w mleku przez chwilę. Dosładzam do smaku i mieszam od spodu, żeby ryż nie przywarł do dna.
Ugotowany ryż przekładam do miseczki, nakładam pokrojone truskawki i ozdabiam kleksem z kwaśnej śmietany. Dekoruję listkiem mięty i serwuję.
Słówko od Parmigiany
Serwuj na ciepło lub na zimno.
Możesz też zmiksować truskawki i serwować ryż z musem.