en
en
Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem
Składniki
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka 2% lub 3%
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukieru białego
  • 1 jabłko
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • listek mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie

Garnek z wodą i szczyptą soli podgrzewam i w momencie kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję ryż. Zmniejszam ogień i mieszam gotujący się ryż, od czasu do czasu. Kiedy woda odparuje, dolewam mleko i dalej gotuję ryż już tylko na mleku, cały czas mieszając go, aby nie przywarł do dna. Jeśli ryż wchłonie całe mleko, ale nadal jest nie ugotowany to dolewam więcej mleka, aż do momentu kiedy ryż będzie al dente. Na koniec słodzę ryż do smaku i kiedy cukier się rozpuści wyłączam grzanie i przykrywam garnek pokrywką, żeby ryż nie wystygł.

 

Jabłko kroję w kostkę i prażę na suchej patelni z kilkoma kroplami cytryny. Na koniec posypuję niewielką ilością cynamonu i wyłączam grzanie.

 

Do miseczki nakładam ciepły ryż, na nim kładę ciepłe uprażone jabłuszka i posypuję jeszcze odrobiną cynamonu. Dekoruję zielonym listkiem mięty lub melisy i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Jeśli chodzi o rodzaj jabłka to najczęściej wybieram szarą renetę.

 

Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mleko krowie można zastąpić kokosowym lub innym roślinnym, a jabłuszka – bananami lub mango.

 

Ostatnio zaczęłam dodawać olej kokosowy pod koniec gotowania się ryżu z mlekiem, co sprawia że ryż staje się bardziej kremowy i pięknie pachnie.