- ryż biały
- woda
- szczypta soli
- cukier biały kryształ
- cukier z ziarenkami wanilii
- mleko (mleko roślinne w wersji 100%Vegan)
- borówki amerykańskie
- cynamon
- listek mięty do dekoracji
Do garnka z grubym dnem nalewam wodę i dodaję szczyptę soli, a następnie nastawiam na grzanie. Kiedy woda wrze wsypuję do niej ryż i gotuję do momentu al dente.
Borówki płuczę zimną wodą i osuszam na sitku.
Po kilku minutach do ryżu dodaję cukier z ziarenkami wanilii. Kiedy ryż jest już al dente i woda odparowała to wlewam mleko do poziomu ryżu i gotuję ryż w mleku przez chwilę. Dosładzam do smaku i mieszam od spodu, żeby ryż nie przywarł do dna.
Ugotowany ryż przekładam do miseczki, nakładam borówki, posypuję cynamonem i ozdabiam listkiem mięty.
Serwuję na ciepło lub na zimno.
W wersji 100%Vegan użyj mleka roślinnego.
Cukier z ziarenkami wanilii można zastąpić ziarenkami wydobytymi prosto z laski wanilii.
Z cynamonu można zrezygnować, ale moje dzieci zawsze o niego proszą.
Niewykorzystany ryż często odgrzewam na drugi dzień, na patelni z odrobiną mleka.