en
en
Waniliowy ryż na mleku z borówkami
Składniki
  • ryż biały
  • woda
  • szczypta soli
  • cukier biały kryształ
  • cukier z ziarenkami wanilii
  • mleko (mleko roślinne w wersji 100%Vegan)
  • borówki amerykańskie
  • cynamon
  • listek mięty do dekoracji
Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem nalewam wodę i dodaję szczyptę soli, a następnie nastawiam na grzanie. Kiedy woda wrze wsypuję do niej ryż i gotuję do momentu al dente.

 

Borówki płuczę zimną wodą i osuszam na sitku.

 

Po kilku minutach do ryżu dodaję cukier z ziarenkami wanilii. Kiedy ryż jest już al dente i woda odparowała to wlewam mleko do poziomu ryżu i gotuję ryż w mleku przez chwilę. Dosładzam do smaku i mieszam od spodu, żeby ryż nie przywarł do dna.

 

Ugotowany ryż przekładam do miseczki, nakładam borówki, posypuję cynamonem i ozdabiam listkiem mięty.

 

Serwuję na ciepło lub na zimno.

Słówko od Parmigiany

W wersji 100%Vegan użyj mleka roślinnego.

 

Cukier z ziarenkami wanilii można zastąpić ziarenkami wydobytymi prosto z laski wanilii.

 

Z cynamonu można zrezygnować, ale moje dzieci zawsze o niego proszą.

 

Niewykorzystany ryż często odgrzewam na drugi dzień, na patelni z odrobiną mleka.