- 20dag mięsa wołowego
- 20dag żeberek wieprzowych
- 1 udko z indyka
- woda
- ziele angielskie
- listki laurowe
- cebula
- ząbek czosnki
- włoszczyzna
- makaron nitki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Do dużego garnka nalewam wodę i wkładam wszystkie trzy rodzaje mięsa. Dodaję cebulę w całości, ząbek czosnku, ziele angielskie, listki laurowe, sól i nastawiam na grzanie. Jak wywar zacznie wrzeć to zmniejszam grzanie i gotuję dalej przez 1,5-2h.
W czasie kiedy wywar się gotuje obieram włoszczyznę i siekam natkę pietruszki. Po około 1,5h od zmniejszenia grzania się wywaru dokładam warzywa i część posiekanej natki. Gotuję całość jeszcze pół godziny do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
W tym czasie gotuję makaron w osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzam na sitku i kładę porcję do miseczki.
Rosół na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku i wyłączam grzanie. Gorący rosół nalewam do miseczki, w której jest już makaron. Następnie kroję jedną z marchewek z rosołu w kostkę, oprószam świeżą natką i podaję.
Tak właśnie wygląda porcja ulubionego rosołu moich dzieci. Z dużą ilością makaronu i marchewki.
Często zdarza mi się do wywaru dodać przekrojonego na pół pomidora i plaster korzenia kurkumy na kolor.