en
en
Rosołek BabyParmigiana
Składniki
  • 20dag mięsa wołowego
  • 20dag żeberek wieprzowych
  • 1 udko z indyka
  • woda
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • cebula
  • ząbek czosnki
  • włoszczyzna
  • makaron nitki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie

Do dużego garnka nalewam wodę i wkładam wszystkie trzy rodzaje mięsa. Dodaję cebulę w całości, ząbek czosnku, ziele angielskie, listki laurowe, sól i nastawiam na grzanie. Jak wywar zacznie wrzeć to zmniejszam grzanie i gotuję dalej przez 1,5-2h.

 

W czasie kiedy wywar się gotuje obieram włoszczyznę i siekam natkę pietruszki. Po około 1,5h od zmniejszenia grzania się wywaru dokładam warzywa i część posiekanej natki. Gotuję całość jeszcze pół godziny do momentu kiedy warzywa będą miękkie.

 

W tym czasie gotuję makaron w osolonej wodzie i po ugotowaniu odcedzam na sitku i kładę porcję do miseczki.

 

Rosół na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku i wyłączam grzanie. Gorący rosół nalewam do miseczki, w której jest już makaron. Następnie kroję jedną z marchewek z rosołu w kostkę, oprószam świeżą natką i podaję.

Słówko od Parmigiany

Tak właśnie wygląda porcja ulubionego rosołu moich dzieci. Z dużą ilością makaronu i marchewki.

 

Często zdarza mi się do wywaru dodać przekrojonego na pół pomidora i plaster korzenia kurkumy na kolor.