- 160g makaronu rigatoni
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 130g szpinaku baby
- garść orzeszków pinii
- sól
- pieprz
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.
Liście szpinaku płuczę zimną wodą i odstawiam na sitku. Ząbki czosnku obieram z łupek i kroję w plasterki.
W czasie kiedy gotuje się makaron nalewam oliwę na patelnię i gdy jest jeszcze zimna wrzucam na nią pokrojony czosnek. Podgrzewam patelnię z oliwą, czosnkiem uważając, żeby czosnek nie przypalił się ani nie zbrązowiał. W tym celu podlewam go niewielką ilością wody z gotującego się makaronu. Następnie dodaję orzeszki pinii i prażę je krótko, aby się lekko zarumieniły. Na koniec dodaję szpinak, solę go i smażę krótko na małym ogniu.
Jeśli makaron jest już al dente, to przekładam go na patelnię i dokładnie mieszam całość.
Dobrze wymieszany makaron przekładam na talerz, oprószam świeżo zmielonym pieprzem, polewam oliwą najwyżej jakości i serwuję.
Proporcje na 2 osoby.