en
en
Rigatoni ze szpinakiem i orzeszkami pinii
Składniki
  • 160g makaronu rigatoni
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 130g szpinaku baby
  • garść orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.

 

Liście szpinaku płuczę zimną wodą i odstawiam na sitku. Ząbki czosnku obieram z łupek i kroję w plasterki.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron nalewam oliwę na patelnię i gdy jest jeszcze zimna wrzucam na nią pokrojony czosnek. Podgrzewam patelnię z oliwą, czosnkiem uważając, żeby czosnek nie przypalił się ani nie zbrązowiał. W tym celu podlewam go niewielką ilością wody z gotującego się makaronu. Następnie dodaję orzeszki pinii i prażę je krótko, aby się lekko zarumieniły. Na koniec dodaję szpinak, solę go i smażę krótko na małym ogniu.

 

Jeśli makaron jest już al dente, to przekładam go na patelnię i dokładnie mieszam całość.

 

Dobrze wymieszany makaron przekładam na talerz, oprószam świeżo zmielonym pieprzem, polewam oliwą najwyżej jakości i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 osoby.