- 200g bakłażana
- 200g cukinii
- 200g pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- sól drobno zmielona
- sól kamienna z młynka
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- bazylia lub inne świeże zioła do dekoracji
Najpierw myję wszystkie warzywa i osuszam je ręcznikiem papierowym.
Bakłażana kroję na cienkie plasterki, a następnie lekko solę używając do tego soli z młynka. Odkładam plastry bakłażana na sitko i odstawiam na min. 30 min.
Włączam piekarnik na 200 stopni C z grzaniem góra dół bez termoobiegu.
Cukinię i pomidory kroję na jednakowej grubości plastry. Czosnek obieram z łupki i kroję na cienkie plasterki.
Dno naczynia żaroodpornego polewam oliwą z oliwek i układam na płasko plasterki czosnku. Następnie osuszam bakłażana i układam pokrojone plasterki warzyw naprzemiennie. Plasterki warzyw powinny być ułożone niemal pionowo, dość ciasno, tak aby każde z nich zachodziło na siebie, aż do wyczerpania miejsca w naczyniu. Następnie posypuję całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiam wierzch oliwą z oliwek.
Tak przygotowane naczynie zakrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika na średnią półkę na ok. 45 min. Po tym czasie odkrywam folię, aby warzywa się zarumieniły na kolejne 20-30 min.
Gotowe danie wykładam z piekarnika, dekoruję listkami świeżych ziół, skrapiam raz jeszcze oliwą z oliwek i serwuję.
Ratatouille podaję najczęściej jako ciepłą kolację i serwuję z bagietką lub innym pieczywem. Dobrze się też sprawdza jako lekki lunch lub dodatek do grillowanego steka.
Ważne, aby warzywa jakie wybierasz do dania miały mniej więcej tą samą średnicę, kiedy pokroisz je w plastry.