en
en
Racuszki z malinami
Składniki
  • 400g kefiru
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 210g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • świeże maliny
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie

Najpierw roztapiam masło w rondelku i odkładam do wystudzenia.

 

W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja ciasta powinna być zbliżona do ciasta na gofry).

 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy i nakładam ciasto łyżką po 2 na 1 racuszek. Teraz na płynnej części ciasta na patelni układam połówki malin wierzchem do góry. Racuszki smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.

 

Usmażone układam jeden na drugim, polewam syropem klonowym i serwuję na ciepło.

Słówko od Parmigiany

Można pominąć pierwszy krok i nie dodawać roztopionego masła do ciasta. Wtedy trzeba pamiętać, aby lepiej naoliwić patelnię tłuszczem kokosowym. Ale w smaku różnica będzie mało zauważalna.