- 400g kefiru
- 50g masła
- 2 jajka
- 210g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- świeże maliny
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Najpierw roztapiam masło w rondelku i odkładam do wystudzenia.
W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja ciasta powinna być zbliżona do ciasta na gofry).
Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy i nakładam ciasto łyżką po 2 na 1 racuszek. Teraz na płynnej części ciasta na patelni układam połówki malin wierzchem do góry. Racuszki smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Usmażone układam jeden na drugim, polewam syropem klonowym i serwuję na ciepło.
Można pominąć pierwszy krok i nie dodawać roztopionego masła do ciasta. Wtedy trzeba pamiętać, aby lepiej naoliwić patelnię tłuszczem kokosowym. Ale w smaku różnica będzie mało zauważalna.