en
en
Racuszki na kefirze z truskawkami
Składniki
  • 400g kefiru
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 210g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200g truskawek
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie

Truskawki płuczę zimną wodą i osuszam na sitku. Następnie kroję w plasterki i odkładam.

 

Masło roztapiam w rondelku i studzę.

 

W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja zbliżona do ciasta na gofry).

 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy i nakładam ciasto łyżką po 2 na 1 placuszek. Teraz na płynnej części ciasta na patelni układam plasterki truskawek. Racuszki smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.

 

Usmażone układam jeden na drugim i serwuję na ciepło.