en
en
Racuszki na kefirze z jeżynami
Składniki
  • 400g kefiru
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 210g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200g jeżyn
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie

Jeżyny płuczę zimną wodą i osuszam na sitku.

 

Masło roztapiam w rondelku i studzę.

 

W jeden misce łączę wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja zbliżona do ciasta na gofry).

 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy i nakładam ciasto łyżką po 2 na 1 placuszek. Teraz na płynnej części ciasta na patelni układam jeżyny. Racuszki smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.

 

Usmażone układam jeden na drugim i serwuję na ciepło najczęściej z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Słówko od Parmigiany

Zamiast syropu klonowego można polać je miodem lub posypać cukrem pudrem.

 

Często jemy je również na zimno następnego dnia.