Ciasto:
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajko
- 1/5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 260g piersi z indyka
- 1 duża cytryna
- sól
- pieprz mielony
- oregano
- olej rzepakowy lub oliwa
- ok. 7 pomidorków koktajlowych
- ok. 8 zielonych szparagów
- 400g śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 30g włoskiego sera Parmiggiano Reggiano
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
Dzień wcześniej, wieczorem kroję indyka z kwadratowe cząstki i przekładam je do szklanego naczynia. Następnie solę, posypuję pieprzem i zalewam sokiem z jednej dużej cytryny i oprószam oregano. Naczynie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zaczynam od zrobienia ciasta. Na stolnicę wysypuję odmierzoną mąkę, w środku robię dziurkę w którą wbijam jajko, dodaję sól i na koniec ścieram zimne masło na tarce. Teraz siekam wszystkie składniki nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatam je rękoma, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wkładam do lodówki na min. 30 min.
Okrągłą formę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik z grzaniem góra/dół (bez termoobiegu) nagrzewam do temperatury 190 stopni C.
Wykładam przygotowanego indyka z lodówki. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Bardzo krótko obsmażam cząstki indyka z każdej strony i wyłączam grzanie.
Ciasto wykładam z lodówki, rozwałkowuję na średnicę 5 cm większą niż średnica formy i tak rozwałkowane ciasto przekładam na przygotowaną formę. Dbam o to, aby brzegi ciasta były równomiernie wysokie i jednocześnie tak wysokie jak brzegi formy. Formę z ciastem wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 25 min.
Szparagi płuczę zimną wodą, osuszam i odrywam zdrewniałe końce. Pomidorki płuczę wodą, osuszam i kroję na połówki.
Do dużej miski nalewam śmietankę i dodaję same żółtka. Solę i roztrzepuję rózgą do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodaję starty parmezan i znów mieszam całość rózgą.
Podpieczony spód wykładam z piekarnika, układam na nim cząstki podsmażonego indyka, szparagi i zalewam całość przygotowaną masą. Zmniejszam grzanie w piekarniku do 170 stopni C i wkładam formę z powrotem do dalszego pieczenia.
Po ok.10 minutach, kiedy górna warstwa masy stężeje, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe i znów zamykam piekarnik i piekę quiche przez kolejne 20-25 min do momentu, kiedy wierzch się lekko zarumieni.
Gotowe danie wykładam z piekarnika i oprószam świeżo mielonym pieprzem. Quiche kroję na trójkąty i serwuję.
Proporcje na okrągłą formę o średnicy 30 cm.
Kiedy przekładasz podsmażonego indyka na spód ciasta to przełóż go łyżką cedzakową, by nie zamoczyć ciasta sokiem powstałym ze smażenia. Zadbaj również o to, aby szparagi i pomidorki były dobrze osuszone. Pomidorki możesz dodać od razu, ale wtedy mogą zostać zatopione przez śmietanową masę.
Zamiast wyścielać formę papierem możesz ją wysmarować masłem. Ja wolę jednak piec ją w papierze, ponieważ po upieczeniu łapię za końce papieru i przekładam quiche na duży talerz i wtedy z łatwością usuwam papier spod spodu i łatwiej jest mi też kroić quiche na kawałki. Trójkąty quiche serwuję często z lekką sałatką z boku talerza.