en
en
Proziaki
Składniki
  • 400g kefiru lub maślanki
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
Przygotowanie

Do dużej miski wlewam kefir (lub maślankę). W drugiej misce łączę wszystkie suche składniki.

 

Suche składniki przesypuję po odrobinie do miski z kefirem (lub maślanką), zagniatając jednocześnie ciasto drugą ręką. Powstałą kulkę ciasta zagniatam jeszcze chwilę na blacie lub stolnicy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałe ciasto kładę na blacie i przykrywam odwróconą miską. Odstawiam na 15-20 minut.

 

Następnie rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm, podsypując mąką od spodu. Wykrawam kółka w rozwałkowanym cieście za pomocą szklanki i smażę je po obu stronach na suchej patelni.

 

Ciepłe proziaki, prosto z patelni, podaję z zimnym masłem. Można je też podawać na słodko z dżemem, miodem lub słodkim twarożkiem.

Słówko od Parmigiany

Jeśli ciasto jest grubsze to obsmażam też boki proziaków, biorąc je w szczypce i przykładając do dna rozgrzanej patelni.

 

Jeśli na patelni zostało trochę mąki to strzep ją (albo usuń papierowym ręcznikiem) przed nałożeniem kolejnej tury proziaków do smażenia.

 

Z tych proporcji wychodzi około 30 proziaków o średnicy 7 cm.

 

Moje dzieci lubią „hamburgery proziakowe”, czyli przekrojone w połowie proziaki, posmarowane masłem po obu stronach, faszerowane warzywami, wędlinami i żółtym serem.