en
en
Prosta zupa pomidorowa z ryżem
Składniki
  • 3,5l wody
  • ok. 650g średnio-gęstego przecieru pomidorowego (w składzie same pomidory zapasteryzowane)
  • 25 dag żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 średni seler
  • 3 pietruszki korzeń
  • 1 pęczek koperku
  • 1 natka pietruszki
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 listów laurowych
  • sól
  • pieprz w ziarenkach oraz mielony
  • polski biały ryż
Przygotowanie

Do 7 litowego garnka nalewam ok. 3,5l zimnej wody z kranu, stawiam go na płycie grzewczej i włączam grzanie. Od razu dodaję umyte żeberka, obraną cebulę w całości, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, obrane i przekrojone ząbki czosnku oraz czubatą łyżeczkę soli. Całość doprowadzam do wrzenia i jeśli woda się zagotuje, zmniejszam grzanie i częściowo przykrywam garnek pokrywką.

 

W czasie, kiedy powstaje wywar mięsny, obieram warzywa i kroję je na tacce. Natkę i koperek płuczę zimną wodą i siekam drobno na tacce. Po godzinie czasu dokładam pokrojone warzywa do wywaru oaz posiekany koperek i część posiekanej natki (resztę zostawiam do dekoracji). Garnek przykrywam pokrywką i gotuję tak długo, aż warzywa zmiękną.

 

W średnim garnku gotuję ryż w osolonej wodzie do momentu al dente. Kiedy się ugotuje, wyłączam grzanie, odlewam nadmiar wody, jeśli jest taka potrzeba i odkładam.

 

Kiedy warzywa w zupie już zmiękną, odławiam mięso z garnka, przekładam je na talerz, a do całości dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Teraz wyławiam z garnka marchewkę (ok. dwóch), pietruszkę korzeń (ok. dwóch) oraz 2 cząstki selera i blenduję je na gładkie puree. Z garnka usuwam ugotowaną cebulę, czosnek, pora i resztę selera. Następnie wlewam zmiksowane warzywa i mieszam dokładnie całość, aż powstanie jednolita zagęszczona zupa. Jeśli jest taka konieczność, doprawiam zupę solą i mielonym pieprzem.

 

Do miseczki nakładam ryż i zalewam go gorącą zupą. Dokładam kilka pokrojonych marchewek z zupy i dekoruję całość świeżą natką.

 

Słówko od Parmigiany

W wersji BabyParmgiana zabielam zupę kwaśną śmietaną 18%.