en
en
Pomidorowa przecierana z kwaśną śmietaną i makaronem gwiazdki
Składniki
  • 2kg dojrzałych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła zwykłego lub klarowanego
  • woda
  • śmietana 18%
  • makaron gwiazdki
Przygotowanie

Pomidory myję i kroję w ćwiartki.

 

Na patelni roztapiam masło i wsypuję pokrojone pomidory oraz posiekane 2 ząbki czosnku. Całość duszę pod przykryciem przez pół godziny. W razie konieczności podlewam wodą.

 

W tym czasie gotuję makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam i odkładam.

 

Po pół godziny wyłączam grzanie i przekładam ugotowane pomidory na durszlak, który ustawiam nad garnkiem, tak aby podczas przecierania pomidorów cały sok i miąższ trafiał do garnka. Pomidory ucieram drewnianą pałką, aż do momentu, kiedy w durszlaku zostaną same łupki.

 

Do garnka z przetartymi pomidorami wyciskam ząbek czosnku, dodaję trochę wody, aby powstała konsystencja gęstej zupy i krótko zagotowuję całość.

 

Do miseczki nakładam ugotowany wcześniej makaron i zalewam gorącą zupą. Oprószam posiekaną natką pietruszki i dodaję łyżkę kwaśnej śmietany.

Słówko od Parmigiany

Zamiast kleksa kwaśnej śmietany na środku możesz zabielić zupę wcześniej.

 

Taka pomidorowa smakuje również z ryżem.