- 2kg dojrzałych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła zwykłego lub klarowanego
- woda
- śmietana 18%
- makaron gwiazdki
Pomidory myję i kroję w ćwiartki.
Na patelni roztapiam masło i wsypuję pokrojone pomidory oraz posiekane 2 ząbki czosnku. Całość duszę pod przykryciem przez pół godziny. W razie konieczności podlewam wodą.
W tym czasie gotuję makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam i odkładam.
Po pół godziny wyłączam grzanie i przekładam ugotowane pomidory na durszlak, który ustawiam nad garnkiem, tak aby podczas przecierania pomidorów cały sok i miąższ trafiał do garnka. Pomidory ucieram drewnianą pałką, aż do momentu, kiedy w durszlaku zostaną same łupki.
Do garnka z przetartymi pomidorami wyciskam ząbek czosnku, dodaję trochę wody, aby powstała konsystencja gęstej zupy i krótko zagotowuję całość.
Do miseczki nakładam ugotowany wcześniej makaron i zalewam gorącą zupą. Oprószam posiekaną natką pietruszki i dodaję łyżkę kwaśnej śmietany.
Zamiast kleksa kwaśnej śmietany na środku możesz zabielić zupę wcześniej.
Taka pomidorowa smakuje również z ryżem.