en
en
Placuszki na maślance z gruszką
Składniki
  • 400g maślanki
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 210g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • gruszka
  • mięta do dekoracji
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie

Masło roztapiam w rondelku i studzę.

 

Gruszkę myję, obieram i kroję w kostkę.

 

W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja zbliżona do ciasta na gofry). Na koniec dodaję pokrojoną gruszkę i mieszam całość.

 

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i nakładam ciasto łyżką (po 2 łyżki na 1 jednego placuszka). Smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.

 

Usmażone placuszki układam jeden na drugim i serwuję ciepłe, posypane cukrem pudrem i ozdobione miętą.

Słówko od Parmigiany

Zamiast maślanki możesz użyć kefiru są wtedy jeszcze bardziej puszyste wg mnie.

 

Smażyć możesz też na maśle klarowanym.

 

Jeśli placuszki są grubsze to podczas smażenia biorę je w szczypce i obsmażam również boki.

 

Polecam wypróbować ten przepis również z bananami i borówkami.

 

W podanych proporcji wychodzi ok. 15 placuszków.

 

Niezjedzone można przechowywać w lodówce do następnego dnia. Jeśli je odgrzewam to na suchej patelni. Smakują mi również wystudzone.