- 70-100g sosu pomidorowego z pomidorów San Marzano
- sól
- oregano
- 1-2 listki bazylii do sosu
- 2 średnie ząbki czosnku
- 4-5g oliwy extravergine
Pomidory San Marzano miażdżę rękoma tak, aby zachować kilka ich cząstek. Następnie solę powstały sos i dodaję listek lub 2 bazylii.
Na rozłożone ciasto nakładam chochlą sos pomidorowy. Posypuję go solą morską i układam pokojony w plasterki czosnek.
Całość oprószam oregano i polewam oliwą z oliwek.
Po wyjęciu pizzy z pieca posypuję ją jeszcze odrobiną oregano i studzę przez chwilę na okrągłej kratce przed podaniem.
Następnie przekładam pizzę na talerz do pizzy i kroję.
Proporcje na pizzę 30 cm.
W tym przepisie ujawniam jedynie przepis na wierzch pizzy.
Przepis na ciasto pozostaje sekretnym przepisem mojego męża.
Wszystkich zainteresowanych przepisami na ciasto do pizzy neapolitańskiej odsyłam do Maestro Vito Iacopelli – na YouTube lub na jego Masterclass.