en
en
Pizza Marinara
Składniki
  • 70-100g sosu pomidorowego z pomidorów San Marzano
  • sól
  • oregano
  • 1-2 listki bazylii do sosu
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 4-5g oliwy extravergine
Przygotowanie

Pomidory San Marzano miażdżę rękoma tak, aby zachować kilka ich cząstek. Następnie solę powstały sos i dodaję listek lub 2 bazylii.

 

Na rozłożone ciasto nakładam chochlą sos pomidorowy. Posypuję go solą morską i układam pokojony w plasterki czosnek.

 

Całość oprószam oregano i polewam oliwą z oliwek.

 

Po wyjęciu pizzy z pieca posypuję ją jeszcze odrobiną oregano i studzę przez chwilę na okrągłej kratce przed podaniem.

 

Następnie przekładam pizzę na talerz do pizzy i kroję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na pizzę 30 cm.

W tym przepisie ujawniam jedynie przepis na wierzch pizzy.

Przepis na ciasto pozostaje sekretnym przepisem mojego męża.

Wszystkich zainteresowanych przepisami na ciasto do pizzy neapolitańskiej odsyłam do Maestro Vito Iacopelli – na YouTube lub na jego Masterclass.