en
en
Pizza Margherita z mozzarellą fior di latte
Składniki
  • 70-100g sosu pomidorowego z pomidorów San Marzano
  • sól
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 5g włoskiego sera Pecorino Romano lub Parmiggiano Reggiano
  • 80-100g włoskiego sera mozzarella fior di latte
  • oliwa extravergine
Przygotowanie

Dzień wcześniej wykładam mozzarellę fior di latte z opakowania i odsączam z zalewy. Następnie kroję ją metodą julienne (w paski) na tacce do krojenia i pokrojoną przedkładam na sitko, a sitko układam na miseczce tak, aby mogła do niej skapywać serwatka z sera. Sitko zawijam od góry folią spożywczą i całość, wraz z miseczką odkładam do lodówki na całą noc.

 

Następnego dnia, tuż przed przyrządzeniem pizzy, wykładam pomidory San Marzano z puszki i przelewam do miski. W misce miażdżę je rękoma tak, aby zachować kilka ich cząstek. Następnie solę powstały sos, dodaję listek lub 2 bazylii i odkładam.

 

Do miseczki ścieram Pecorino Romano lub Parmiggiano Reggiano i odkładam.

 

Mozzarellę fior di latte wykładam z lodówki i zdejmuję folię.

 

Na rozłożone ciasto nakładam chochlą sos pomidorowy, robiąc okrężne ruchy. Następnie sos posypuję do startym Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano. Teraz układam dwa, trzy listki świeżej bazylii, a następnie rozkładam mozzarellę fior di latte. Układając mozzarellę pilnuję, aby zakryła listki świeżej bazylii, gdyż dzięki temu nie spalą się w piecu. Całość polewam oliwą z oliwek i wkładam do pieca.

 

Po wyjęciu pizzy z pieca studzę ją przez chwilę na okrągłej kratce i dekoruję listkami świeżej bazylii.

 

Następnie przekładam pizzę na okrągły talerz i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na pizzę 30 cm.

 

Polecam również filmik na kanale Italia Squisita z udziałem Davide Civitello https://www.youtube.com/watch?v=8Dq6r0mQIvA, na którym można dokładnie obejrzeć jak obchodzić się z fior di latte, jeśli się jej używa do pizzy.

 

W tym przepisie ujawniam jedynie przepis na wierzch pizzy. Przepis na ciasto pozostaje sekretną recepturą mojego męża. Wszystkich zainteresowanych przepisami na ciasto na pizzę neapolitańską odsyłam do Maestro Vito Iacopelli – na YouTube lub na jego Masterclass.