- brzoskwinie
- oliwa z oliwek
- rum lub bourbon
- lody
- mięta do dekoracji
Brzoskwinie myję i osuszam, a następnie kroję na pół i usuwam pestkę.
Każdą połówkę maluję zamoczonym w alkoholu pędzlem, z obu stron. Następnie zamaczam pędzel w oliwie z oliwek i znów maluję całą brzoskwinię z każdej strony.
Na rozgrzanym grillu układam przygotowane połówki brzoskwini miąższem na kratce i piekę do momentu, kiedy odbiją się pręciki. Wtedy przekładam brzoskwinie na drugą stronę i teraz opiekam skórkę, również do uzyskania efektu grillowej kratki.
Upieczoną połówkę brzoskwini przekładam do miseczki i serwuję z gałką lodów. Ozdabiam listkami świeżej mięty lub melisy.
Rum i bourbon to sprawdzone przeze mnie alkohole, które dobrze tu pasują, ale zawsze możesz wybrać swój ulubiony mocniejszy trunek do tego deseru.
Jeśli nie używasz alkoholu, zrezygnuj z niego i posmaruj brzoskwinie jedynie oliwą z oliwek.
Deser można serwować również z dodatkiem bitej śmietany.