en
en
Pieczona na grillu brzoskwinia z lodami
Składniki
  • brzoskwinie
  • oliwa z oliwek
  • rum lub bourbon
  • lody
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie

Brzoskwinie myję i osuszam, a następnie kroję na pół i usuwam pestkę.

 

Każdą połówkę maluję zamoczonym w alkoholu pędzlem, z obu stron. Następnie zamaczam pędzel w oliwie z oliwek i znów maluję całą brzoskwinię z każdej strony.

 

Na rozgrzanym grillu układam przygotowane połówki brzoskwini miąższem na kratce i piekę do momentu, kiedy odbiją się pręciki. Wtedy przekładam brzoskwinie na drugą stronę i teraz opiekam skórkę, również do uzyskania efektu grillowej kratki.

 

Upieczoną połówkę brzoskwini przekładam do miseczki i serwuję z gałką lodów. Ozdabiam listkami świeżej mięty lub melisy.

Słówko od Parmigiany

Rum i bourbon to sprawdzone przeze mnie alkohole, które dobrze tu pasują, ale zawsze możesz wybrać swój ulubiony mocniejszy trunek do tego deseru.

 

Jeśli nie używasz alkoholu, zrezygnuj z niego i posmaruj brzoskwinie jedynie oliwą z oliwek.

 

Deser można serwować również z dodatkiem bitej śmietany.