en
Pesto bazyliowe
Składniki
- 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
- 20 g orzeszków piniowych
- 40-50 g listków bazylii (same listki, bez łodyg)
- oliwa z oliwek
- 25-30 g sera Parmigiano Reggiano
- sól
Przygotowanie
Listki bazylii myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
Orzeszki pinii prażę na patelni.
Ser ścieram na tarce.
Czosnek obieram z łupki i kroję.
Teraz wszystkie składniki razem miksuję krótko i niedbale blenderem lub ucieram w moździerzu dodając szczyptę soli i sporo oliwy z oliwek.
Słówko od Parmigiany
Ja zawsze dodaję odrobinę natki pietruszki lub kilka kropel cytryny (ze względu na zawartość wit C), żeby rozjaśnić zielony kolor pesto.
Takie pesto nie jest ciężkie i idealnie sprawdza się do spaghetti czy bruschetty.