en
en
Pesto bazyliowe
Składniki
  • 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 40-50 g listków bazylii (same listki, bez łodyg)
  • oliwa z oliwek
  • 25-30 g sera Parmigiano Reggiano
  • sól
Przygotowanie

Listki bazylii myję i osuszam ręcznikiem papierowym.

Orzeszki pinii prażę na patelni.

Ser ścieram na tarce.

Czosnek obieram z łupki i kroję.

 

Teraz wszystkie składniki razem miksuję krótko i niedbale blenderem lub ucieram w moździerzu dodając szczyptę soli i sporo oliwy z oliwek.

 

Słówko od Parmigiany

Ja zawsze dodaję odrobinę natki pietruszki lub kilka kropel cytryny (ze względu na zawartość wit C), żeby rozjaśnić zielony kolor pesto.

 

Takie pesto nie jest ciężkie i idealnie sprawdza się do spaghetti czy bruschetty.