en
en
Penne al pomodoro z pomidorkami cherry
Składniki
  • 160g włoskiego makaronu penne
  • 400g włoskiej polpa di pomodoro z pomidorów pelati
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 10 pomidorków cherry
  • natka pietruszki
  • 10-15g Parmiggiano Reggiano (parmezan)
  • oliwa z oliwek
  • sól
Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.

 

Pomidorki myję, osuszam i kroję na połówki. Natkę pietruszki płuczę i drobno siekam. Ząbki czosnku obieram z łupki i kroję w plasterki.

 

Na patelnię wlewam oliwę z oliwek, tyle tylko aby przykryła spód patelni i wsypuję na nią pokrojony czosnek. Włączam grzanie i mieszam czosnek, aby się nie przypalił. Można go podlać wodą z gotującego się makaronu. Następnie dodaję pulpę pomidorową z puszki i kilka listków świeżej bazylii. Teraz ścieram część parmezanu, mieszam całość i dodaję ugotowane penne przekładając je z wody łyżką cedzakową wprost na patelnię. Mieszam makaron z sosem do momentu aż dobrze się połączą. Dodaję pokrojone pomidorki cherry, posypuję całość natką pietruszki i wyłączam grzanie.

 

Gotowe danie przekładam na głębszy talerz i posypuję znów startym parmezanem i natką pietruszki. Całość polewam jeszcze oliwą extravergine i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.