- 160g włoskiego makaronu penne
- 400g włoskiej polpa di pomodoro z pomidorów pelati
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 10 pomidorków cherry
- natka pietruszki
- 10-15g Parmiggiano Reggiano (parmezan)
- oliwa z oliwek
- sól
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.
Pomidorki myję, osuszam i kroję na połówki. Natkę pietruszki płuczę i drobno siekam. Ząbki czosnku obieram z łupki i kroję w plasterki.
Na patelnię wlewam oliwę z oliwek, tyle tylko aby przykryła spód patelni i wsypuję na nią pokrojony czosnek. Włączam grzanie i mieszam czosnek, aby się nie przypalił. Można go podlać wodą z gotującego się makaronu. Następnie dodaję pulpę pomidorową z puszki i kilka listków świeżej bazylii. Teraz ścieram część parmezanu, mieszam całość i dodaję ugotowane penne przekładając je z wody łyżką cedzakową wprost na patelnię. Mieszam makaron z sosem do momentu aż dobrze się połączą. Dodaję pokrojone pomidorki cherry, posypuję całość natką pietruszki i wyłączam grzanie.
Gotowe danie przekładam na głębszy talerz i posypuję znów startym parmezanem i natką pietruszki. Całość polewam jeszcze oliwą extravergine i serwuję.
Proporcje na 2 dorosłe osoby.