en
en
Pasztet jaglano-soczewicowy z żurawiną
Składniki
  • 200g soczewicy zielonej
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1/4 dużego selera
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • masło klarowane lub w wersji 100% vegan – olej rzepakowy do smażenia
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • bułka tarta do obsypania foremek
  • świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie

Soczewicę namaczam w wodzie przez min. godzinę przed planowanym gotowaniem.

 

Kaszę jaglaną sparzam gorącą wodą na sitku, następnie przesypuję ją do garnka, nalewam wody, dodaję soli i gotuję. Jeśli kasza jest już gotowa, a woda z gotowania nadal jest w garnku to olewam ją, wyłączam grzanie i odstawiam kaszę na później.

 

Tak samo postępuję z soczewicą. Odlewam wodę, w której się moczyła, nalewam świeżą, dodaję sól i gotuję soczewicę do miękkości. Następnie odcedzam pozostałą wodę z gotowania, jeśli jest taka potrzeba i odkładam soczewicę na później.

 

Cebulę obieram z łupki i drobno siekam. Selera również obieram i ścieram na tarce na grubym oczku. Na patelni rozgrzewam tłuszcz (masło lub olej) i najpierw dodaję cebulę, lekko ją solę, następnie ziele angielski i liście laurowe, a na koniec startego selera i duszę całość do miękkości. Kiedy cebula i seler zmiękną, usuwam liście laurowe i ziele angielskie i wyłączam grzanie.

 

Piekarnik nastawiam na 180 stopni C na grzanie góra i dół bez termoobiegu.

 

W dużej misce łączę ugotowaną soczewicę, kaszę oraz cebulę i seler, dolewam olej słonecznikowy i blenduję całość na gładką masę. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem, majerankiem i cząbrem i mieszam całość łyżką. Na koniec dodaję żurawinę i mieszam całość.

 

Foremki na pasztet otłuszcza olejem i równomiernie posypuję bułką tartą. Następnie gotową masę na pasztet przekładam do foremek, wygładzam wierzch i wkładam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.

 

Pasztet piekę około 50 min. Najłatwiej rozpoznać jego gotowość po przypieczonym i brązowym wierzchu.

 

Pasztet odkładam do ostygnięcia, następnie wykładam z foremek, kroję w grubsze plastry i dekoruję koperkiem. Podaję z domowym pieczywem.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 foremki o wymiarach 19x8x5,5cm lub na keksówkę o wymiarach 25x12x8 cm.

 

Możesz również uniknąć pieczenia i zakończyć proces przygotowania na etapie zmiksowania wszystkich składników na gładką masę. Wtedy możesz podawać nieupieczony pasztet jako pâté – smarowidło na kanapkę.