en
en
Pasta jajeczna
Składniki
  • 200g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • sól
  • szczypiorek lub młoda cebulka
Przygotowanie

Jajka gotuję na twardo.

 

Do miseczki wsypuję twaróg i rozgniatam go widelcem.

 

Ugotowane jajka obieram z łupki i ścieram na drobnym oczku prosto do miski z twarogiem. Całość mieszam i dodaję 4-5 łyżek śmietany do uzyskania konsystencji pasty. Solę do smaku.

 

Gotową pastę przekładam do osobnej czystej miseczki i ozdabiam szczypiorkiem.

 

Podaję jako smarowidło do pieczywa.

Słówko od Parmigiany

Do pasty można dodać też pieprz, ale ja lubię ten jasno-żółty jajeczny kolor, więc jeśli go dodaję to dopiero w momencie kiedy rozsmaruję pastę na kanapce i wtedy posypuję wierzch grubo-zmielonym pieprzem.

 

Jak mam młodą cebulkę to czasem dodaję jej białą część do pasty, oczywiście pokrojoną w drobną kostkę.

 

Jeśli mam akurat tłusty twaróg to dodaję mniej śmietany.