en
Pasta jajeczna
Składniki
- 200g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- sól
- szczypiorek lub młoda cebulka
Przygotowanie
Jajka gotuję na twardo.
Do miseczki wsypuję twaróg i rozgniatam go widelcem.
Ugotowane jajka obieram z łupki i ścieram na drobnym oczku prosto do miski z twarogiem. Całość mieszam i dodaję 4-5 łyżek śmietany do uzyskania konsystencji pasty. Solę do smaku.
Gotową pastę przekładam do osobnej czystej miseczki i ozdabiam szczypiorkiem.
Podaję jako smarowidło do pieczywa.
Słówko od Parmigiany
Do pasty można dodać też pieprz, ale ja lubię ten jasno-żółty jajeczny kolor, więc jeśli go dodaję to dopiero w momencie kiedy rozsmaruję pastę na kanapce i wtedy posypuję wierzch grubo-zmielonym pieprzem.
Jak mam młodą cebulkę to czasem dodaję jej białą część do pasty, oczywiście pokrojoną w drobną kostkę.
Jeśli mam akurat tłusty twaróg to dodaję mniej śmietany.