en
en
Pasta alla Norma
Składniki
  • 4 pomidory
  • 1 nieduży bakłażan
  • kilka listków bazylii
  • 160g makaronu sedani rigati lub penne
  • 30g sera ricotta salata
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie

Bakłażana myję i kroję w poprzek na okrągłe centymetrowe plastry. Następnie lekko solę i zostawiam na durszlaku na 15-20 minut.

 

W tym czasie umyte pomidory kroję na ćwiartki (nie obieram z łupek) i wycinam zielone środki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojony czosnek i po chwili dodaję też pokrojone w ćwiartki pomidory.  Lekko je solę i duszę całość pod przykryciem na średnim grzaniu, tak żeby zmiękły.

 

Kiedy pomidory miękną, osuszam plastry bakłażana papierowym ręcznikiem i smażę je na oliwie z oliwek z obu stron. Usmażone odkładam na talerz.

 

Nastawiam osoloną wodę na makaron i jeśli zaczyna wrzeć to wrzucam makaron i gotuję go do momentu al dente.

 

Zmiękczone pomidory przelewam do wysokiego naczynia i blenduję na gładką masę. Powstały sos pomidorowy przelewam z powrotem na patelnię, i teraz już tylko na lekkim grzaniu, dorzucam do niego listki świeżej bazylii.

 

Teraz do sosu pomidorowego dodaję odcedzony makaron. Wszystko mieszam i pozwalam, żeby sos raz zabulgotał.

 

Wyłączam grzanie i nakładam porcję makaronu z sosem na talerz. Następnie układam na nim usmażone bakłażany i posypuję całość startym serem ricotta.

 

Na koniec dekoruję świeżym pieprzem, bazylią i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 osoby.

 

Zimą używam dobrej jakości passaty pomidorowej.